Tuesday, November 29, 2011

kronologi kesakitan itu..

nak citer psal sakitkepala je..(yg taktau dari mana dtg nya..)

18 nov 2011-en hubby ada kursus d lgkawi..dah 2-3 hari dia bgtau nak pi sana..aku ja yg dok berat nak pi sbb rasa bdn mcm tak brp sihat..sakit kepala, selsema batuk n mcm nak demam..padahal minggu2 sblm2 tu mmg giler sgt nak p lgkwi..naik bot malam tu kol 7 ke lgkwi n tido d umah adik d kuah.

19-21 nov-d lgkwi -selsema, batuk, sakit kpla skit2, tp lbih kpd sakit kpla sbb slsema, mkn panadol soluble ok skit..sempatla bwk anak2 ke underwater world, naik cable car (turun tu lg pening), n pusing2 kuah je soping skit2..

22 nov-selasa-pg tu dtg gak opis sbb ada 2 3 benda nak kena settle..ptg tu surrender tak pi dah.makan panadol n terus zzz

23 nov-rabu-sakit kepala menyerang 2 3 kali sehari..time tu sakit sebelah kanan kepala je..sakit mcm di tekan2 kepala..time nak sujud masa solat sgtla sakit,mcm kepala ditonyoh ke sejadah..so end up with solat tunduk kepala ja time sujud n rukuk

24 nov-khamis-dah tak tahan sgt dah, pg tu p klinik menon jugak,,,menunggu tu punyala lama, sakit kepala kali ni d sebelah kiri pulak berdenyut2 sampai ke urat atas dahi..org2 yg aku kenai yg jumpa time menunggu nak masuk bilik dr tu semua aku buat dek je..biarla org nak kata sombong pun tp mmg kepala sgtla sakit smpai satu tahap tu ingat dah nak mati dah..sedih sayu nak tinggalkan anak2 yg masih kecik..huhuhu..lps jumpa dr , dia cakap maybe stress, tp dia nasihatkan aku p check mata sbb dia nampak mata aku mcm ada urat2 merah..mmg aku supposed to wear spec dari zaman sekola2 lg..tp jenis malas nak pakai, lgpun power takla tinggi sgt pun..tak smapai seratus pun..ptg tu blk makan panadol dr bg je.n tido terus sampai lupa nak p check mata n buat spek..dr ada bg lg satu ubat, pelik je aku tgk..kena makan malam...mmg takmo makan pun ubat tu, hubby pun suruh makan,,tp aku biasala degil kan..jap td baru tau tu ubat migrain rupanya..

25 nov-jumaat-pg tu mai jugak lab sbb ada SEM..redah je la..tahan ja dgn makan panadol 650 tu..ptg p check mata n terus buat spek..spek sia dlm masa sejam...n terus pakai..tp on n off je la..kepala still sakit..balik, makan ubat, terus tarik selimut tido, dah x pedulikan anak2..sian dioarang kan..jeritan dan gelak tawa anak2 yg dulunya penawar , la ni dah jadi mcm pisau yg menghiris2 kepala..sib baik en hubby sgt menyokong..anak2 n segala urusan rumah semua dia yg urus kan..aku pun dah siap suruh abah n mama mintal skit air zam zam kat pakngah yg baru blk dari mekah utk minum time sakit

26 nov-sabtu-pg tak kemana2..pakai spek pun time rajin je..ptg.bila agak2 kepala dah ok, pegi tesco nak beli brg2 rumah yg byk dah takde..on dway tu, sakit kepala menyerang lg masa dlm keta..menangis2 lg sakit..anak2 dok bergomol2 n menjerit2 dlm keta, time tu rasa mcm nak campak ja mereka ke luar..kronik kan aku..hubby suh makan ubat..terus makan ubat..n tido dlm keta..samapai tesco, kepala dah ok, tp still berat la..d tesco saja buat2 lupa tak pakai spek..pilih2 brg nak beli..dalam sejam dua kot..rasa mata dah pedih2 dok tgk brg2 n org yg ramai..suruh hubby tgk mata, merah tak,,terus dia bgtau, ada darah dlm mata belah kiri!aku dok ingat mcm merah2 biasa tu la, so buat rilek je la..pastu en hubby dok kalut2 call klinik dr socka (pakar mata), dia ckp klinik dah tutup, n suruh aku cpt2 pakai spek..aiman pun dok bgtau awat mata umi ada darah..pastu aku pi solat magrib baru tgk cermin n perasan alamak darah dlm mata la..time tu kalau mata kiri tu tgk ke sebelah kanan mmg sakit, mcm urat mata di tarik..lps tgk dlm cermin tu baru aku pun kalut2..ingat nak p pmc dr mmg takde dah malam2 ni..so balik umah ters je la..

27 nov ahad -pg2 dah call kilinik mata dr wan balkis d kgr ni..tp tak bukak pulak, cuti maal hijrah jot..terus pegi alor setar..tinggal anak2 d umah abah..dr socka tu kata mmg pendarahan dlm mata ni biasa, urat kecik dlm mata ni putus..dia just bg ubat n terus suruh aku continue pakai spek je..alhamdulilah lega sikit rasanya,,tp sakit kepala itu terus menyerang..hari ahad ni, sakit kepala belah kiri sgt,makan panadol jam 9 pg...jam 3 tpg terus sakit blk kepala...n 9 malam jadik lg..3x sehari sakit kepala tahap gaban..

28 nov-isnin-pg ni lewat skit sakit kepala..kol 11 pg baru sakit...n malam sekali sakit kepala..

20nov-selasa-harini smapai la ni (tghari) kepala berat je...tak rasa sakit berdenyut2 tahap gaban lg..

taktahu pasal apa sakit ni dtg..dr mana dia datang..Allah nak uji ..dan Allah nak aku rasakan bagaimana kalau Allah tarik balik nikmat yg dia bg kat aku sejak dulu lg..selalu sgt aku terlupa, dan ini peringatan kacil dari Allah..
sampai la ni time dok taip) kepala masih berat..harap2 sakit kepala dah x mnyerang lg..tulisan pun tungang tebalik..tgk laptop lama2 kepala makin sakit dah ni..

Thursday, November 3, 2011

aktiviti anak2 d rumah..

Tiba2 pagi ni mcm rajin je nak update blog..padahal byk keje menanti..SEM tak jadi pagi ni, tu yg dok melagho buat keja lain..sedih takleh wat SEM..what to do..redha je la..

lama tak story2 psl permata hati umi dan abah kan..lets picture talking..


dah besar anak umi no 2 ni..dah masuk 1 tahun 5 bulan dah..how time flies..rasa mcm baru ja ngandung kat dia..

apa yg umi perhati si ieman abqary ni suka pegi school..bila cakap galas beg tu (beg ultraman abg aiman), terus dia galas beg tu, terus salam umi n babai umi, nak p school dah..

babai umi..kalau abg takmo p school, adik ieman bila2 pun nak pegi..tp kena bwk puting sekali yer..


ni cara abqary buat geram..genggam tgn dia kuat2 buat ala2 penumbuk..


abg aiman husen yg sgt rajin tolong abah..aktiviti tahunan (haha bukan bulanan ye) mencuci porch rumah


adik ieman hasan yg suka main air


syokla dia tu..tak mandi lg ni..tak makan apa pun..asalkan dpt tolong abah syok sgt dia..


ieman hasan berposing seksi sebelum mula menyental lantai..

tu dia pokok umi ku...mcm dok dlm hutan..hahaha

Wednesday, October 12, 2011

mcm2 perasaan..

hari sabtu lps (8okt 2011) wan talib pergi di jemput Ilahi..tak pernah aku menangis seteruk haritu , last menangis masa anak aku pergi masa aku bersalin awal (thn 2007 haritu)..(even sampai harini air mata asyik nak menitik kalau teringat kat dia.,.)..sedih teringat kat arwah wan sbb ni kali pertaama aku kehilangan org tersayang yg paling rapat dlm hidup aku sejak kecil..sampai harini aku jadi mcm2 bengong2..kejap2 rasa ok, kejap2 mcm blur..taktau apa yg d rasa..apapun, aku bersyukur wan pergi dgn mudah..Allah ambil balik wan sbb Allah sayangkan dia..tiap2 kali air mata nak menitik, aku cpt2 sedekahkan alfatihah kat wan, aku selalu ingat wan sedang bergembira dan seronok d alam sana, dekat dgn Allah..tu ja yg aku ingat..dan arwah baby kami yg meninggal thn 2007 tu pun aku selalu ingat mcm tu..dia sedang bermain2 dgn kwn2 dia d alam syurga, dan aku sgt gembira kalau arwah wan dan anak aku gembira d alam sana..

hari sabtu wan pergi, dari haritu tok dok sebut 'abg..abg..' sian sungguh aku tgk..w'pun tok dah terlantar, tp aku tau kasih syg yg dia kongsi dgn wan sejak berpuluh2 thn dulu sgt mekar sampai sekarang..sian tgk tok nangis..dan kami sekeluarga hanya mampu memandang..tak daya nak buat apa sbb semua tgh bersedih..

isnin -aku gagahkan diri jugak mai lab, sbb pg tu ada SEm..ptg balik awal..selasa-pegi AMREC kulim sbb dah janji dgn SV n kwn2 nak p seminar biomaterials..dan rabu harini, aku mai opis taktau nak buat apa..blur..sedih..keliru..taktau apa yg d rasa..jap g nak balik..rasa syahdu bila ingat insan kesayangan dah pergi..life is too short..saat ini kita bernafas, saat berikutnya Allah boleh ambil blik aapa yg Dia nak sekelip mata..dari Allah kita datang, kpd Allah kita kembali..INNALILLAH HI WAINNA ILAIHI RAJIUN...

Monday, September 19, 2011

gambar raya 2011


gambar raya kami thn ni...gambar je..nnt2la update..

Thursday, August 25, 2011

ermm..nak nak raye rupenye..

update dari lab institute nano, unimap, d seriab..sambil2 boring dok tunggu electrochemical test guna potensiostat nih..buusssaaann giler..now baru sample ke 9..ada lg 9 samples to go..!..maknanya blk ptg jugakla aku harinih..opis bahan mmg tak mo masuk dah harini..dok run experiment pulak asyik tak menjadik ja..ni dah 3rd run utk amik 3 bacaan corrosion rate..tp kali ke 3 ni mcm tak jadik ja..graf semua tak elok..lotih dah makcik..kalau ikut hati mmg nak lari balik je..harini kosong lak lab nano ni..kalau tak ramai gak student postgrad lain..uikk semua org dh blk raye ke..takde sowang pun..waaaa,,,technician sini pun balik jap dia kata..huhuh..

ermm psl persiapan raya anak2, n mak anak2 n bapak anak2..buleh d katakan hampir 90% dah ready la..
-aiman dan ieman dah ada 2 psg baju melayu, of course le kale sedondon..(sepasang kale coklet mengelit..hehe tok ayah depa belikan, satu lg kale purple, ieman je baju baru..aiman recycle baju purple thn lps punye..)
-baju2 t shirt n suar2 slack/jeans utk raya rs nya dah cukup..asyik beli2 je..smpai dah lupa brp psg sorang..agak2nye dalam 3/4 psg dah sorang..hehe..excited thn ni nak belikan kale baju yg sama utk anak2..aiman kale biru , adik dia pun mesti biru...hehe..umi yg semangat lebih..
-kasut raya utk depa ja tak beli lg..kena beli la rasanya, sian lak aiman ada selipar biasa je yg lama, tu pun opah dia belikan dulu..aiman ada kasut tu pun dah koyak tali dia..hehe..sian anak2 umi..
-utk umi dan abah..ermm abah tak beli apa2 lg baju or baju melayu kat dia..dia kata nak pakai yg baju melayu purple thn lps punye..baju kurung purple umu dah beli..and 2 psg lg ada d tailor lg..hehee..umi 3 helai ja baju kurung (huhuh..3 helai ajer..banyak aarrr tu)
-kuih raya ada 3 bekas d umah..tp 3 3 aiman dah rasmi..camne nak bwk p umah mama n mertua ek..ermm kena beli lg la nmpaknya..plan nak wat biskut arab sabtu nih..moga2 rajin la aku..aminnnn...
-rumah ada la kemas skit2 n deco2 skit..of kos la english stail kan..hehe..tp kejap ja english2 ni cik oii..kang ieman dtg, kejap ja dia tarik itu ini...sabo je le umi kan..
-apa lg ek..tu ja la kot..

alahai lg 6 samples to go..chaiyyookkkk.!!!!

ermm psl ramadhan pulak..kejap ja kan..harini dah 25 ramdhan..lg 5 hari nak raya..sedih pulak nak tinggalkan pg2 subuh bln ramadhan..time lps solat subuh la time rasa paling tenang..sunyi, sejuk..ye la sunyi sbb anak2 tido lg kan..sedih nak tinggalkan suasana awal2 pg d bulan ramadhan..moga Allah panjangkan umo aku utk smpai ke ramadhan akan dtg..
psl berbuka puasa mmg mana yg dan je..masak pun kalau sempat ja..menu yg lazim di masak sendiri time berbuka, of kos la nasik kan, pastu kueyteow goreng, lauk2 mcm sweet sour telo (hehe..simple sungguh menu), goreng tempe, sup ayam, sup daging (sup2 ni utk anak2 ja la), goreng bihun, haritu wat kek batik, triffle, agar2, ermm apa lg ek..awal2 posa dulu rajinla bangun goreng nasik,,nak last2 , mana yg sempat je..pg td mkn roti ja..ishh tp la baru kol 1 tghari dah rasa pedih perut..mmg kena sahur nasik aaa..perut melayu biasala..tiap2 pg mmg en hubby yg akan kejutkan sahur..hehe..ada jugakla dia yg mangkit perangat lauk n ada satu haritu dia siap goreng bihun lg masa sahur..hehe ingtakan bunyi ketung ketang apa d dapur..rupenye che abg kesayangan goreng bihun..hehe..
tpt berbuka puasa pun byk jugak..hehe..selang 2-3 hari bukak d umah mertua..selang 2-3 hari lak d umah abah mama, selang lg d alor setar pulak..heehe smlm d jitra..berbuka d umah leh d kira dgn jari..biasalakan mak ayah dok dekat2 lak tu..mesti kerap berbuka d umah depa kan..ermm apa lg ek catatan ramadhan thn ni ek..ermm thn ni gigih berazam nak amik pic raya sefamili..bkn apa thn lps takde 1 pun gambo raya..huhuh..sian kan..dahla thn lps si ieman tu 1st time raya (tp masa tu umo dia baru masuk 3 bln..and thn ni satu thn 3 bln..n dah berjalan sana sini..so, thn ni mesti amik gak pic raya!



Wednesday, July 20, 2011

rindunya pd kenangan2 itu..

pg ni dtg opis dgn mood sedih..taktau psl apa..pg td bangun kol 5 sahur..(hehe ganti posa..) goreng nasik je makan sorang2..sib baik ieman si tecik tu lena blk after minum anmum dia..kalau x, berperang ngan dia la pg2 td..tgh2 makan soq tu, rasa syahdu je..lebih kurang seminggu lg ramadhan akan mnjenguk..tiba2 rasa rindu pd kenangan2 lama..kenangan2 dgn tok n wan, kenangan di kampung, kenangan berbuka puasa ramai2 dgn famili besar kami..ada wa, pakngah, makjang, pakteh, (arwah) pak tam, makcik, paksu n famili2 masing2..rindu zaman kanak2..rindu zaman main ngan sepupu2...sepupu2 tu la rakan sepermainan masa kecik2..aku mana ada kwn sekolah yg rapat pun..

tok sekarang dah terlantar..dah lama sakitnye..aku agak dlm 4 thn lebih, sbb masa aku bersalinkan aiman 4 thn lps, dia dah mula x sihat dah, tp gagah jugak mai dtg melawat aku n baby di INS alor setar masa tu..ingat lg kata2 dia.."kalau tok sihat, tok jaga shima masa dlm pantang.." masa tu tu aku berpantang d umah mertua..tak palah tok, x kisah berpantang d mana2 pun..lps2 tu tok dah jrg kuar p mana2..terlantar d rumah, and 3-4 thn kebelakangan ni, dah mula x leh bangun, kena org angkat mandikan dia, n dah pakai adults pampers...tp dia still ingat sapa yg mai melawat dia, cuma lps dia tanya sesuatu tu, dia akan tanya lg, seolah2 dah lupa dia pernah tanya benda yg sama sblm tu..

aku mmg dibesarkan dgn tok..dok ngan tok sejak lahir..masa tu mama x sihat, dia d teluk intan, aku d bawa blk ke perlis lps lahir..sampaila mama dah sihat, n kami sekeluarga pindah ke kangar (masa tu aku dah masuk 7 thn n mula bersekolah )..time tu 1st time berenggang ngan tok mmg tok sah citer la..asyik nangis ja..weekend ja mesti p tido umah tok..time tu tok n wan kuat lg..wan pulak kalau kuar p nat tu (naik honda cup dia..) mesti tak lupakan aku..ada ja coklet ke, keropok ka, mesti dia belikan utk aku..)

tok pulak selalu buat makan mcm2..every ramadhan je (w'pun x ramadhan) mesti dia rajin buat mcm2 makanan, utk anak2 n cucu2 dia..yg aku ingat, dulu2 dia rajin buat tepung bungkus, kuih lopeh, roti canai (ni feveret aku..), pulut n ikan masin, mcm2 la..sekarang kalau beli kueh pun x sama ngan air tgn tok..isk2 syahdu pulak...aku rajin gak tlg dia dulu2..biasala cucu kesayangan kan..mlm2 selalu tido ngan tok, n sebelum tido tiap2 malam tok akan sisir rambut aku (hehe cari kutu sama kot..)..bila ngan tok, minum air kopi n biskut empat sagi pun rasa sgt sedap..aku tau mcm mana rasa dok ngan tok, sbb tu aku tak pernah halang anak2 aku dari nak dok ngan tok depa..tp setakat ni, aiman n ieman mmg rapat ngan tok li n tok ayah depa, cuma bab berenggang tido tu takmo lg..asyik nak tido ngan abah n umi ja..

ramadhan akan dtg lg..insyaAllah moga2 aku dpt merasainya sekali lg sampai akhir ramadhan thn ini..dpt berbuka puasa ramai2 d umah tok mcm dulu2..insyaAllah..

Monday, June 20, 2011

aiman and his new bike..hohoho

semalam (ahad..) time kami bersiap2 nak g a.star..tok n opah call ajak p wang kelian n pdg besar..katanya nak beli moto aiman..dah lama tok janji nak beli moto aiman, so kali ni menjadik jugak..hehe..ni gambar dua beradik ni merempit dlm rumah..

ni muka aiman bosan sbb kena share mainan ngan adik..tp kejap je ieman naik tu..ieman tak minat moto racing la abg..!baik adik ieman naik vroomm vrroomm sebelah tu..ada stereng..
lg power..!!


tok li dok tgk cucu2 dia merempit..adik ieman bwk moto..abg dok diam2 k..



uik..abg jgn langgar adik tau..kang tak psl2 umi jual moto tu blk..heheh

tu je update umi..ok..back to work..writing ..writing...writing..

Thursday, June 16, 2011

aiman gunting rambut for the 2nd time

lama giler tak update blog..byk sungguh sawang dan habuk..heheh..selalu gak bukak blog sendiri tp jadik malas pulak nak menaip citer2..byk sebenarnya cerita anak2 tp malas nak update..

ni citer latest psl aiman husaini..aiman ni sebenarnya yaaa amat takut nak gunting rambut..maybe dia fobia ngan gunting kot..dari kecik smapai besar abah dia la jadik tukang gunting rambut (dlm bilik air)..1st time gunting d kedai, thn lps ke 2 thn lps tah lupa dah..time tu jenuh pujuk siap bwk tok n opah dia lg n belikan mcm2 yg dia nak..lps kali pertama tu terus dia takmo p gunting dah padahal bkn terjadi benda2 yg tak diingini pun masa dlm kedai gunting tu..

sampaila semalam..saja umi tgk rambut dia dah panjang..smapai nak menutup mata dia..umi pun dok pikiaq dlm kepala nak guna taktik apa la kali ni..2-3 hari lps aiman selalu kalau lps kuar bilik air, mesti jenuh di suruh pakai suar balik..dia takmo pakai..umi bgtau dia, ada org gila suka kat budak2 lelaki yg berbogel..dia mai bwk gunting n gunting tttuuuuutt n bwk lari tuutttt budak laki tu..lps2 tu terus aiman pakai suar..dia takut kot ada org gila bwk pelari tut dia tu..hehe..menjadik gak taktik umi..

pastu psl gunting rmbut ni umi bgtau dia perkara yg sama gakk..ada org gila dok merayau cari budak lelaki yg rambut pnjang..nnt dia mai bwk gunting, gunting rambut budak laki tu, smapai luka2 n terus lari..! aiman termakan gak ngan kata2 umi..terus semalam ajak abah p gunting rmbut..hehe..masa dah smapai kat kedai gunting tu,a abah aiman turun dulu nak tgk ramai org ke x dlm kedai tu..

aiman: umiiii...pasaipa abah ni lambat sgt..aiman nak gunting rambut nih...
umi: mana umi tau pasaipa..p la turun tgk abah..
aiman: xmau nnt ada org gila mai gunting rambut aiman..
umi: tau takpe..
aiman: apa lambat sgt abah ni..aiman nak gunting rambut nih..rambut aiman dah panjang nih..dah memanjang cepat nih..cepatla (muka bersungguh2 takut giler sbb tiba2 rambut dia memanjang cpt)..
umi: terus umi gelakkan dia..sbb ayat dia .."rambut aiman dah memanjang nih.."haha ayat manala dia cedok..ayat kartun la tu..

lps tu turun beli aiskrim dulu sebelum gunting rambut tu..kena pau lagik..aiman ajak p c-mart pulak lps tu nak naik helikopter..isk2..takpala aiman asalkan mau gunting rmabut..nnt kalau rajin umi tepek gambar aiman lps berambut pendek ek..ni gambar masa rambut pjg 2 minggu lps..

ni gambar aiman berambut pjg n ieman berambut sikit..masa ni kat penang..ikut abah p chess mssm di tanjung bungah beach hotel..

gambar ni masa adik ieman genap setahun..x celebrate apa pun..yerla sbb ada d penang masa tu...just malam tu p makan d chicken rice shop d gurney plaza..

Thursday, May 12, 2011

my progress..



lama sgt rs nya tak citer apa2 psl my route to get phd..malas nak citer dlm blog..apapun nangis ke..happy ke..sedey ke biarla tuan empunya diri yg tanggung..(haha masa tu mood sedey2)..lg pun dlm blog biarla banyak citer psl anak2 je kan..buleh gak buat diari kenangan utk dilihat2 nnt2..bila diaorang dah besar dioarang akan tau apa yg pernah diorang alami masa kecik2 dulu..heheh..

la ni ni biarla nak citer skit psl route yg berliku2 nak amik phd nih..ada org tu senang je kan perjalanan dia utk dpt kan segulung ijazah yg melayakkan dia utk bergelar dr..ada gak yg sgt susah..ada gak yg tak dpt2..nauzubiillah..aku pulak..tah la taktau nak kata apa sbb tak dpt lg pun..huh..dah nak masuk 3 thn..and now i think bulehla tido lena skit n bernafas agak lega (tp kecut perut ttp ada memikirkan benda yg belum2 abis2 lg nih..)..lega nape ek..kalau nak ikut tu lab work tinggal skit je lg..(nak tunggu SEM..ni jap gi citer..n wat corrosion je) ..alhamdulilah..paper nak hantar ke jurnal pun dah 2 x draf ke prof shamsul..kalau dia ckp ok, nak proceed je..jurnal tu accept ke dak belakang kira..malas nak pikir dah..satu bab settle..la ni yg sgt merunsingkan hati ialah SEM rosak! dlm kalut2 mcm ni buleh lak rosaknye..nasir technician ckp dlm 2 bulan lg nak pebaik..hayya..call org SEM di mikro-e pulak..ala jawapan yg sa,a..baru je SEM tu rosak..agaknye adik beradik la 2 2 SEM ni..yerla brand yg sama kan..call org d usm..nak pakai sana punya..tanya pendapat prof..dia cakap..1.mahai utk satu sample (dahla sample aku berbelas2)..duit geran ciput je..2.tak sama ngan SEM sini..3.nak kena ada sama time run sample tu..4.conclusionnye prof suh tunggu SEM sini pebaik..n la ni dia suh wat keja lain dulu..aduhaiii..time la ni pun la nak rosak..dah la tunggu turn skit punya lama..

apapun alhamdulilah SEM utk suhu 1100 C dah siap..and i got one paper from it..alhamdulilah..masa dok writing paper ni 2-3 minggu lps rs sgt stress..dgn laptop rosak..kena format blk..hantar ke kedai..1 ram kena cabut..laptop jadik slow..time tu rasa mcm nak bako je lptop nih..and la ni pun still slow utk wat keje..tp sabarrrr..ada hikmahnye..ada sgt byk hikmah SEM rosak..laptop rosak..sakit gg(aik masuk jugak ke dlm route to phd nih..)..tp yg sgt tensen nye (org yg dok writing taula mcamana tensenye) kalau laptop rosak n buat hal..

perjalanan phd ni dah masuk 3 thn..progressnye bg sy ok, prof pun ckp ok)..tp tak taula org lain judge mcamana..hehe ada aku kisah?biarla org lain baru setahun buat phd tp paper impact factor dah berderet2..(w'pun sebenarnya ada ramai pembantu dia utk buat lab..pembantu dia utk wat quotation brg..bantu dia mcm2 la..) bg sy pulak, semuanya buat sendiri..bab lambat tu mmg tak dinafikan la..tp biarla asalkan hati senang n tak pyh nak susah2 kuarkan duit utk byr pembantu2 tu..huhu..

lps je bersalin thn lps(masa tu masuk thn ke 3 dah) mmg sy berazam nak abiskan lab cpt..n alhamdulilah dlm 6 bulan kot abis lab work utk fabrication n testing (cuma SEM n corrosion je belum..tu xpe..lambat skit x pe..)alhamdulilah..hehe sebenarnya 6 bln je diperluakn utk complete labwork (yerla..mula2 dulu try n error byk kali kan..after dh dpt the right route work, lab work akan smooth je..n siap..!)

dulu letih fizikal sbb pulun lab..letih sgt..berdiri berjam2 dlm lab..berpeluh2 compact sample yg sgt bykkk..blk2 umah je flat terus pengsan..mlm2 pun mai lab lagik, siap angkut anak2 lagik mai tutup gas..hehe sian baby ieman masa tu baru 2-3 bln je..(alhamdulilah che abg sgt supportive..luv u)..n now letih mental pulak, sbb writing..kdg2 rasa otak ni sgt penuh..isk2..padahal baru skit je writing nye..blk umah mmg sgt letih..sian anak2..

ermm perjalanan utk dptkan phd ni tak abis lg..kalau ditakdirkan mati dlm harapan nak dptkan phd pun, dikira mati shahid x..hehe..

1o tips for doing phd..dari internet..

1. Talk to your supervisor
2. Stay focussed
3. Start with a plan
4. Be flexible
5. Stay sane while researching
6. Set yourself achievable deadlines
7. Stick to your achievable deadlines!
8. Know when to stop
9. Choose tough but friendly examiners
10. Think about the next step



Thursday, April 14, 2011

ieman abqary dah 10 bulan setengah..

update perkembangan adik ieman..

adik ieman dah 10 bln lebih..antara perkembangan dia:
-akalnya makin panjang..kreatif x bertempat (sejibik mcm abg aiman),
-tantrumnye makin terserlah..ngamuk n rajuknya makin kuat..suka memprotes..
-pantang nampak pintu umah mesti menjerit2 n tala badan dia ke arah sana ajak kuar..
-la ni feveret dia suka tunjuk jari telunjuk dia kat sapa2 tak kira2la..tunjuk kat brg2 ke..hehe abah kata budak ni nnt besar suka mengarah ni.
-pg2 bangun awal, suka senyum2 kat umi, pastu siapla umi dia..kena tarik rambut...heheh..
-kalau naik walker ja, mesti dia pusing sorang2 sampai pintu besar dpn umah tu, pastu on d way tu, tangan dia sibukla tarik apa yg dia nmpak,,tak kira la bunga umi ka, table runner ka, bantal sofa ka..kira aktiviti kegemaran la tarik2 brg2 nih..
-pastu almari kasut kat depan tu takkan dia biarkan bertutup, mesti gatai tgn dia nak bukak pintu almari kasut tu n sepahkan kasut2 dlm tu..huhu..
-pantang nampak pintu bilik tengah terbukak, mesti dia masuk sorang2 dlm tu, tak kira la bilik tu gelap ka..takde org ka..berani sungguh adik ieman nih..suka masuk situ sbb dlm tu ada cermin besar , so dia buleh tgk muka dia puas2 sambil sengih sorang2..
-pantang kalau nmpak org minum air dlm gelas or cawan ke, mesti menjerit2 nak minum sama..
-suka menjerit panggil abah..abah..or abang..akak (mana dtgnye akak dia tah..akak shima la kot..heheh) umi dia x pandai sebut lg..
-kalau duduk dah leh bangun brdiri sendiri (dgn pegang almari or kaki org lain)..cuma x menapak lg..merangkak pun tak reti lg..cubaan angkat punggung utk merangkak dh banyak kali tp x menjadik lg..
-meleleh air liur kalau tgk org makan apa2..la ni dah mula jemu ngan baby bite dia, farley rusk dia, n suka kat makanan org lain..
-dah pandai main ngan abg aiman, main keta2..bola paling dia suka (bola sepakla of course)..
-semua benda nak di bubuh dlm mulut (bahaya nih, umi kena beli febreeze antibacterial..hehe pengaruh iklan)
ni latest pic of ieman..
suka minum air dlm mug milo ni la..pastu buat mikrofon..sebut abah..abah..abah...


suka main straw..ni dia menjerit sbb nak capai kamera umi..


semua benda nak di bubuh dlm mulut..


suka sungguh ngan kartun upin dan ipin ni..bantal ni selalu jadik rebutan antara aiman dan ieman..kena beli lg satu nih..


saja selit gambar banjir d dpn porch rumah ku..dalm masa 5 bln, 2 x banjir..

Tuesday, April 5, 2011

draf jurnal..banjir..pak tam meninggal..

Salam..

last week..selepas bersusah pyh buat draf (hehe draf je pun..) paper utk send ke jurnal, terus sy send ke prof shamsul utk dia check..saja bg sudah awal2 sbb rasa mcm lps2 tu mcm bz ngan kerja lain je..rupanya mmg betul la..esok nye tu kangar di landa banjir sekali lg dlm masa 4 bulan..mula2 tu ujan tak berenti2 banyak hari jugak..dlm hati merungut jgak sbb kain2 asyik tak kering je, tp cpt2 beristigfar..tak baik menolak rahmat tuhan..

pagi rabu tu (30 mac 2011), mcm semalam gak, ujan tak berenti2 jugak..gelap semacam je..sy mmg plan takmo g office pg tu..tahla rasa mcm berat je nak pi..plan asal nak p lab utk polish sample..rasa malas pulak dgn ujan2 mcm ni..tgk air dlm bendang dpn umah kami pun dah naik..dkt paras jalan dah..pastu dlm kol 9.30 pg, en hubby call bgtau dia nak balik umah, budak2 sekolah dah balik, cikgu2 pun kena balik, sbb sekolah dah dinaiki air..sek sy hasan n sek teknik pun dah d tutup..jln sek derma lps tghari tu mmg dah takleh lalu sbb air dah naik..pastu sampai malam ujan..esok pg2 tu air dah naik dpn jalan nak masuk taman..air dpn umah abah d tmn sena pun dah naik atas jalan..sgt risau..takut melarat naik sampai rumah..

ptg kamis tu ..abah pegi jugak ke alor setar, melawat adik dia (paktam sy) di hosp a. star sbb dia cakap dah makin nazak..kami berbelah bagi nak pegi melawat ke tak pegi, sbb nak kena mengharung air banjir d jalan masuk tmn..keta myvi dah parking di jalan besar sbb takut nnt air naik rosak keta pulak..akhirnya kami decide tak pegi..esok nya pg2 jumaat kol 6 pg kami dpt call paktam dah meninggal..innnalilliah hi wainna ilaihi rajiun..sgt terkilan, sbb tak pegi melawat dia ptg semalam..last kami pegi tgk dia 2 hari sebelum tu..pg tu menitik jugak air mata sy bila teringat arwah..arwah paktam sgt baik, meniggal dlm usia 56 thn..dr tak dan pastikan kanser paru2 or limpa..kejap sgt paktam sakit, seingat sy masa anak dia kawin disember lps, dia sgt sihat dan nmpak ceria..dlm bln 2 tak pegi keja sbb tak brp sihat..keluar masuk hospital kgr, masuk PMC, masuk hosp sultanah bahiyah, then tanggal 1 april 2011, pg jumaat dia pergi mengadap ilahi..paktam yg sy kenal semenjak kecik mmg baik, sgt sygkan anak2 dia..tak pernah ckp kasar..suka melawak..w'pun dia tak sesenang ahli keluarga yg lain, tp anak2 dia tak pernah merasa susah..w'pun rumah dia kecik, tp dia 'pergi' tanpa meninggalkan hutang..menitis lg air mata..sayu terinagt arwah..tok (mak paktam) sampai sekarang dok meratap teringatkan paktam..sapa tak sedih anak pergi dulu dari dia..wan pun nmpak mcm blur..ahli keluarga semua masih bersedih..

pg2 jumaat lps dpt call paktam meniggal tu terus sy takleh tido..kami mengharung gak air banjir yg dah naik smapai porch rumah sampai ke jalan besar utk amik myvi di sana..dgn berdukung ieman, hubby dukung aiman, dgn bwk raga susu ieman, beg pampers ieman, sempat jugak kami p tgk jenazah utk kali terakhir d bohor lateh..paktam dikebumikan lps jumaat di marhom kayang..

alfatihah utk arwah..

Wednesday, March 9, 2011

doakan time ni cepat2 berlalu..

ermm..entry mcm tak best je kan..tak baik menolak pemberian tuhan kan...apapun kita kena redha..isk2 ayat permulaan mcm ada masalah beso je..huhu..

as a mother, rs nya semua org akan sedih or stress kalau anak kita sakit kan..ermm tu la yg berlaku sekarang ni, dan umi berdoa agar time anak2 sakit ni akan cepat2 berlalu..baby ieman mmg dari awal2 lahir dulu umi dah nmpak kulit dia tak la mcm kulit aiman, abg aiman dia lahir2 je kulit putih gebus mulus gitu..eheehe..dah beso2 ni je main mcm2, takla mulusss sgt, berbeza ngan baby ieman, yg umi ingat seawal 3 or 4 bulan kot dia dah kena scabies (kudis buta), x tau dari mana jangkitnye..sian dia, mula2 tu naik mcm merah2 je d pinggang dia, pastu makin lama makin teruk, kami bwk ke pakar kanak2 yeoh d alor setar, alhamdulilah lps sapu krim makin ok, parut ada skit2 je..dia kerap gak merengek2 maybe sbb gatai kot..

pastu lbh kurang seminggu 2 lepas mula lak naik bijik2 besau d paha dia, pipi pun naik mcm ruam2 kecik..kat paha dia tu makin lama tgk makin teruk, bijik besar adala dlm 4-5 bijik, ada mcm gelembung air, bila pecah tu merah2 la..sian dia, kalau ada kesempatan mesti dia nak garu..haritu bila naik rashes dekat2 paha dia umi ingat, ruam lampin biasa je, letak pureen cream tu je la, tp tak jalan gak..sebelum ni pakai pampers sulam gak mamy poko ngan pet pet, tp pakai pet pet tgk mcm makin teruk je, terus balik ke asal, mamy poko, ke umi nak kena pakaikan dia cloth diapers balik ek..(dlm keadaan sibuk ni, malas nak basuh CD..hehe..buleh gitu..)

last week plan nak pi balik ke kilnik yeoh tu, tp nak ke melaka lak (khamis-ahad), ada kenduri sepupu di sana (ni nnt citer lain..hehe), hari isnin lps ptg tu lps abah dia abis sek, terus ke a.star..jumpa dr, dia cakap ni kudis api dah ni..isk3..patutla dia selalu dok nangis or merengek je..silap umi jugak, tak mai klinik awal2,,dah jadik teruk mcm ni baru kalut..(apa2 berkaitan anak, umi selalu salahkan diri sendiri..sedih kan..rasanya umi dah buat yg terbaik utk anak2 umi, tp penyakit dah nak datang kan, nak buat mcamana..mcm umi salahkan diri sendiri sbb abg aiman taknak p sekolah, maybe dia fobia sbb umi tinggalkan dia sorang2 di sek, hari pertama pulak tu..umi sedih, maybe salah umi sampai dia terus fobia ngan sek..)

berbalik pd ieman pulak, dr cakap scabies dia haritu maybe tak hilang sepenuhnya, so makin teruk melarat ke kudis api lak..terkejut umi..sebelum pi melaka haritu tu (sebelum umur ieman masuk 9 bulan, umi nampak ada putih2 kat area dlm mulut bhgain bwh.rupany2 gigi nak tumbuh..hehe suka hati umi, cepat berbanding abg aiman dia yg dekat setahun baru nak naik gigi..) umi susah hati pulak sbb kami nak travel jauh n takut mesti dia demam sbb gigi tumbuh..tp rupanya tak, balik melaka baru dia demam..abg aiman yg demam dulu, masa hari last di melaka (ahad..) abg aiman baik demam hari isnin, pastu adik ieman pulak demam..kejap2 umi pegang kepala n badan anak2 (anak dua je baru..hehe) takut panas balik..sgt susah hati umi, dicampur dgn kudis api dia lg..sgt siksa umi tgk adik ieman nak menelan antibiotik yg tersangat pahit..dlm hati umi, biarlah umi yg tanggung segala sakit,.jgn anak2 umi..isk2 syahdu pulak..

semalam (selasa), 4x makan antibiotik (3ml x4kali sehari)..pastu semalam dia lena sungguh tido dlm pelukan umi smpai ke pg..(selalu tiap2 malam 2-3x bangun minum susu), kejap2 terjaga umi pegang kepala n badan dia, takut demam balik ..pg td umi buat susu byk..bg dia minum, pastu sulam ngan ubat 2-3 kali,,last2 dia muntah balik semua ngan susu..salah umi lg, sian dia nak minum susu, di sulam ngan ubat pahit tu..terus muntah, terus takmo minum susu..badan dia dah tak panas..cuma pg semalam je, panas umi letak ubat peluru dlm punggung dia, lps tu ok skit..

bab aiman pulak, lps demam baik ni dia batuk pulak..cukup susah nak bg dia ubat..ni lg satu bab..sampai meraung2 dia takmo makan ubat..ada time dia ok ada time dia takmau langsung..bila dia nmpak umi dan abah bg perhatian lebih kat adik dia, mula la dia buat mcm2 hal nak bg tarik perhatian umi dan abah, cthnya masa umi n abah nak bg ubat kat adik, time tu la dia nak suh goreng sosej, ajak main baseball la..kdg2 tu mmg mencabar kesabaran umi la..dah la penat berjalan jauh tak abis2 lg..

setelah 2 hari tak mai opis, pg ni gagah gak mai, sbb plan nak jumpa prof..dlm hati mmg dok ingat kat aiman dan ieman je..minta2 hari ni dah ok..insyaAllah..

Monday, February 28, 2011

aiman masuk 4 thn..

waaa sedar tak sedar anak sulung umi dah masuk 4 thn semalam..! birthday dia 27 feb..dari haritu umi janji ngan dia nak buat birthday dia d sekolah dia..hehe memandangkan dia dah diberhentikan sekolah..(hehe kijamnye umi dia..), so takdela kek2 birthday dia..haha..tu la umpan umi nak suruh dia p sekolah..tp taknak jugak..so umi ngan abah decide nak buat skit makan2 kek time sepupu2 aiman balik time cuti sekolah bln 3 nnt..tah jadik ke tak tau la..saja umi tak bgtau semalam birthday dia..sbb kalau dia tau, dia akan tuntut kek birthday la..sian anak umi..!aiman asyik tanya umi, bila birthday aiman..lambat lg ka..bln dpn ka..minggu dpn ka...umi kata birthday aiman nnt bila kak long n usop (sepupu2 dia yg dok lgkawi..) balik, umi beli la kek..

so utk tak menghampakan dia sgt, smlm abah dia bwk jugakla dia p pdg besar, nak beli keta control utk aiman la kononnya..sblm tu kami singgah makan di teratai putih dulu..lps tu terus ke arked tu, beli keta drift..keta kontrol besau tu la..tp bkn aaiman nye yg nak main sgt..abahnya yg lebih..haha..malas pulak nak tepek gambo drift car dia..nnt2 la..lps beli keta dia tu, umi ngan abah nak round2 lg arked pdg besar tu, saja nak tgk baju baby lak..ermm budak tu merajuk pulak, nak ajak balik cepat..penat..padahal balik nak main keta control dia tu la..balik2 je umah terus main..siap tunjuk kat umi lg, "umi, bateri ni kena charge tau..!"..pastu kalau baby pegang skit keta dia tu, marah sungguh dia..sian adik ieman..

apapun, bila aiman besar nnt, umi nak aiman baca apa yg umi tulis ni..: UMI DAN ABAH SAYANG AIMAN SANGAT2..MOGA AIMAN MEMBESAR MENJADI ANAK YG SOLEH..AMIN..."SELAMAT HARI LAHIR YG KE 4 SAYANG..MUAHHSS!

Wednesday, February 9, 2011

gelagat abg aiman dan adik ieman

quick update gelagat abg aiman dan adik ieman d umah..

si abg sedang ajar adik menggunakan laptop


si adik ajak abg sama2 meniarap dan berposing..


adik ieman berposing atas keta racing nye..


keletihan ...dua2 bangun lewat..


adik dah menunjukkan tanda2 nak terjaga dulu (as usual mmg adik ieman bangun awal..)


gud moning umi..


adik ieman dah bg sign lapo aaarrr..nak shushu..


abg ...bangun arrr..bangunnn...adik ngantuk lagik ni..uik dah kol 10 ke..


kwn racing sama2..abg aiman naik moto..adik naik keta..jom racing..sedia..!


1..2..3..!eh awat abg pi dulu laju lak tu..adik ieman tertinggal lak..


haha..patah balik..adik ieman kalah..


waaa..malu..terus masuk nyorok dlm bilik..huhuh..