Thursday, November 25, 2010

semangat dah pulih..superwoman..conference..stress..my birthday..bla2..

salamss..

thank you Allah..thank u for all the support..hehe..alhamdulilah semangat dah mula pulih..semangat kembali membara utk habiskan phd yg tinggal tak lama mana lg..nak kata pi bercuti ada gakla pi bercuti, tp bercuti sambil berconference la..masa sy (kali ni baik skit..bahasakan diri saya pulak..heheh) tulis last entry mmg jiwa tgh kacau..mmg sgt tension..mmg rasa sgt meluat dgn kebodohan diri sendiri..rupanya di sebalik semua tu, Allah nak bg kita petunjuk dan Allah nak bg kita kejayaan..kejayaan apa..biarlah hnya saya yg tahu..alhamdulilah..

di saat kepala tgh sakit memikirkan lab work yg tak abis2 lg w'pun dah masuk thn ke 3..sy mula muhasabah diri..apa salah sy..apa salah supervisor ..apa salah keluarga dan org2 sekeliling yg buatkan jadual phd sy tak sama dgn yg di plan..apa yg buleh disimpulkan..semuanya sebab saya..saya LAMBAT..Ingatan utk kwn2 yg buat phd, jgn sia2kan masa phd/master/cuti belajar yg diberi..sy dah terkena..dan la ni baru nak kelam kabut..tp syukur pd tuhan, sy masih diberi peluang melihat kesilapan sendiri dan masih ada ruang utk membetulkannya..sy bersyukur supervisor sgt baik..sgt supportive..sy bertuah ada seseorang spt dia yg dah sy anggap mcm ayah sendiri..mentor terbaik sy pernah jumpa..satu pengajaran berharga yg sy spt dari dia: setinggi mana pun tahap kita, status kita, jgn sesekali memandang rendah pd org yg berada di bwh kita..sbb kita pun pernah jd mcm depa masa kita masih merangkak nak naik dulu..satu lg (peringatan utk diri sendiri) ..layan org lain sebaik2 yg kita boleh..walaupun org tu rendah tarafnya dari kita..treat people the way u want to be treated..(kdg2 sgt geram dgn org yg perasan hebat..layan org lain ikut suka hati dia padahal dia tu education pun tak setinngi mana..uhuhu..kutuk la pulak..)

bila pi conference haritu, melihat anak2 didik sy dulu..melihat student2 sy dulu bagaikan melihat diri sy sendiri 5-7 thn lps..saat diri tiada confident..saat takut nak berhadapan dgn org..saat terketar2 takut nak present paper dpn org ramai, semua tu adalah diri sy satu ketika dulu..and betulla kata org..times can built our confident..makin banyak usia kita, keyakinan diri kita akan bertambah..makin banyak anak kita, kita akan jdi matang dgn sedirinya..and the most important things, makin byk umor kita, kta akan jadi lebih kuat utk hadapi apa jua rintangan yg mendatang..dan sy sgt berterima kasih pd org2 sekeliling yg tak jemu2 tiupkan semangat utk saya..utk abah mama, yg tak jemu2 bg support utk sy teruskan phd..utk encik azrul yg terlalu banyak berkorban utk sy..utk anak2 yg membuatkan sy kembali bersemangat utk teruskan belajar..

for those out there yg tgh sambung study,,terutamanya utk ibu2..mmg perit rasanyakan..mana nak catch up dgn famili lg..balik kelam kabut nak basuh kain, lipat kain..masak..(i wish to have maid..heheh)..bergelut dgn lab work..bergelumang dgn buku2..ngan paper conference..mana tesis tak tulih sepatah habuk lg..kdg2 tu sy rasa mcm tak mampu..mmg sgt berbeza kehidupan berfamili dgn kehidupan belajar after ada anak2 nih..sy sgt2 salute pd yg berjaya abiskan study on time (esp kaum2 ibu la..)..kuat sungguh semangat diaorang kan..pd yg bujang2 tu tak kisah sgt la, sy dah rasa masa master dulu, bujang2 tak susah sgt nak concentrate..kalau ada masalah dtg tu, mmg dari diri sendiri..

memikirkan kemampuan diri sendiri, sy tak pernah cuba jadi superwoman..hehe tgk kwn2 ada masa masak itu ini la..kemas rumah cantik2..pi jalan sana sini,..berconference sana sini..ada jawatan tinggi..sy tak pernah cuba nak buat semua tu sbb sy rasa sy tak mampu..
balik je rumah, sy tak pernah cuba utk memasak jika mmg takde masa..alhamdulilah en azrul sgt supportive..tak pernah suruh sy masak.hehe..cukup memastikan anak2 terurus..mandi and makan secukupnya..diberi perhatian sewajarnya.umah bersepah pun tak pe asalkan bersepah ngan mainan anak2 yg mmg tgh syok bermain dgn mainan2 sampai beretrabur sana sini...

mmg dulu kalau sy balik je umah, tgk umah bersepah dgn mainan,..dok pikir nak masak apa utk makan..pikirkain baju tak berlipat n berbasuh lg..sy akan jd stress..dan sekrang sy cuba tukarkan persepsi tu..balik je umah, umah bersepah tu tandanya anak2 sy normal sbg kanak2 yg sedang membesar..otak depa berkembang elok utk bermain walaupun mainan bersepah..kerja2 rumah akan sy buat kalau sempat..sy bukannya superwoman..buat apa nak bebankan otak dan kudrat yg tinggal sedikit nak buat itu ini..buat slow2 apa yg sempat..dan tak perlu jd superwoman utk settle up all the things in a short period..dan hasilnya sy dah kurang stress..hehe..and 1 more..share with hubby..kalau kita kalut lipat kain sambil give attention to aiman yg tgh melukis ben 10, mintak tlg hubby mandikan baby..kalau kita nak buat semua mmg stress..apapun kita akan bz time anak2 masih kecil ja..insyaAllah bila anak2 dah mula masuk sekolah, dah pandai berdikari, time tak akan jadik kalut sgt..and masa tu maybe kita akan rindukan masa kita sibuk dgn anak2 yg masih kecil..and i believe i'm going to miss these time..so hargailah masa yg kita ada sekarang sbb masa ini..detik ini..tak akan berulang kembali..cehh mcm penceramah pulak..hoho..

hehe..panjang pulak luahan perasaan kali nih..apapun.. sress sebenarnya membuatkan muka kita lebih berkedut dari org lain yg seusia kita..hehe..

my two superheroes..masuk abahnye..three superduperheroes..


aiman mewakili umi meniup kek birthday umi..16 nov 2010..umi 31 tahun?huh tuanye..


umi sibuk ber MMC, abah la yg jadi baby sitter and kid sitter..hehe..cayang abah..!

di ferringhi..baby tido..aiman pun mcm nak tido..
(aiman monyok nak balik mandi swimming pool di hotel)

Friday, November 12, 2010

i am really2 stress..

bergenang lg air mata harini..teresak2 nangis bila call org kesayangan..yes i m so stress..ya Allah permudahkan lah jalan aku mengambil phd ni..
rasa mcm nak stop ja..sesungguhnya aku rasa teramat letih dgn buat lab work ni..teramat letih..penat fizikal dan mental..
pg2 nak mai opis aiman dah buat hal..dtg opis dah lewat..1 hal..dtg2 pg td baru tersedar i have done one silly mistake that affected my work..b****h-utk diri sendiri..makin lama otak makin lembab..sedih lg..air mata berlinang lg..


i really need a break..

Tuesday, November 9, 2010

ieman , aiman dan banjir..

Salam..

harini dah masuk baby ieman 5 bulan 9 hari (hehe suka hati umi je nak update perkambangan baby..tak kira tarikh..hehe)..perkembangan terbaru dia..

1. masuk 4 bulan lebih haritu dah mula pusing2 bdn nak meniarap..berminggu2 gak dia try..bdn dah berpusing..punggung dah beralih..tp kepala yg beratnye,,hehe..last2 end up with crying..haha sian anak umi..tup2 haritu dekat2 5bulan dah leh meniarap sepenuhnya tanpa bantuan..la ni pantang letak je terus zasss menerap..dlm baby cot kalau lambat angkat je terus meniarap sambil mulut bising suruh di dukung..

cubaan awal okt 2010..nak meniarap..


end up with crying

2. 2-3 hari sebelum banjir besar haritu umi mula prepare solid food utk ieman (ieman ~5 bulan)..mula2 bg tu..uweekk..dia buat mcm nak muntah...hehe..mcm tak sedap je..boh carrot ja..dia mkn skit je..pastu melantak susu yg lebihnye..masa banjir tu opah buatkan moi kosong je utk dia..(hehe banjir la katakan..darurat..) tak nak jugak..nangis2 tak nak..la ni dah ok sikit..semalam makan banyak jugak moi buh carrot..harini try moi ngan ayam pulak..

budak mangsa banjir makan moi kosong d umah opah dia..

3. suka sgt dgn laptop..n one more suka tgk cermin..semalam masa dia ngamuk nangis2 tak nak tido , umi bwk dok dpn laptop senyap je dia..terkebil2 mata bulat tgk laptop..nak2 kalau umi bukak fb, lg bulat mata dia..heheh..

4. suka kalau org dekatkan muka kat muka dia..mula dia buka mulut nak babab muka org tu..hehe sambil tgn cepat je tarik rambut org..abg aiman selalu kena tarik rambut..abg aiman pulak yg nangis..hehe bukan ieman yg nangis..dah pandai buli abg nmpaknya..

5. suka kalau org letakkan dia berdiri..lama2 pun takpe..tmbah2 kalau berdiri sebelah abg aiman..ieman separas pinggang abg aiman dah..melangut dia tgk abg aiman smbil gelak kekeh2..time mandi pun suka berdiri dan dijirus air mcm abg aiman mandi..hehe..

no idea pulak nak tulis perkembangan dia..citer banjir pulak la..

isnin ptg time ujan lebat..air dah mula naik..umah takde karan pulak..kami pack2 baju dlm gelap tu terus p tido umah opah aiman di tmn sena..last2 tersangkut 3 hari di sana..tk leh balik..waaa..

hari pertama banjir..d tmn sena..aiman demam..mintak ubat peluru kat umah sebelah ..lps buh ubat tu baru aiman bangun..tp kalau makan je mesti muntah balik..


time ni aiman dah ok sikit. but stil muntah kalau makan apa2..aiman memantau keadaan banjir di umah opah..

lps 3 hari kami tersadai d tmn sena..akhirnya dgn belas ikhsan keta pikap sapa tah..kami berjaya mengharungi banjir dan balik ke tmn progresif..alhamdulilah umah tak masuk air..jadi pulau ja..

Wednesday, October 27, 2010

subuh yang terakhir

At this moment, i'm addicted to this song..bagus lirik dia..mengingatkan kita utk buat apa yg sepatutnya kita buat selagi kita masih bernyawa..hargaila org sekeliling sebelum nyawa kita dipulangkan..

subuh yg terakhir by asri rabbani.

Bilakah kali yang terakhir kau ucapkan sayang
pada insan yang setia berkongsi susah dan senang
Luahkan isi hati, andainya sudah ditakdir
Tadi subuh yang terakhir

Bila berdekatan kadangnya makin kita leka
Bila bejauhan barulah merindu didada
Selagi berkesempatan ucapkan terima kasih
Andai esok takkan hadir

Tika terkasar bahasa mungkin ada yang terasa
Tapi tak kedengaran rintihan kerna sayangkan dirimu
Namun di hati mampukah dilupakan
Rayulah kemaafan
Jangan sebelum nyawa dipulangkan

Bilakah kali yang terakhir kau kucupi pipi
Ayah bonda yang tak mungkin kau terbalas budi
Tunjukkanlah syukurmu bertuahnya kau dilahir

Tika terkasar bahasa mungkin ada yang terasa
Tapi tak kedengaran rintihan kerna sayangkan dirimu
Namun di hati mampukah dilupakan
Rayulah kemaafan
Jangan sebelum nyawa dipulangkan

Lihatlah saja isterimu berkorban separuh nyawa
Demi menjamin kebahagian anak dan suami tercinta
Buktikan padanya pilihan jodohmu tepat
Sebelum semua terlewat

Lafazkan rasa cinta…
andainya sudah ditakdir
Tadi subuh yang terakhir

Tuesday, October 19, 2010

rutin harian seorang umi..

aiman dan ieman di tasik jitra..aiman bz ngan mainan dia..ieman bz dok usha baby girl dekat tu..


di heritage hotel, ipoh..last week..ikut abah pi kursus..aiman tersepit..hehe

di pizza hut alor setar..aiman seksii tuu..

salam..
rasa mcm dah lama je tak update blog..(hehe ada ke org yg baca..tak sapa baca pun takpe..just catatan utk tatapan di kemudian hari)..nak kata bz tu mmg agak bz sbb la ni dok kalut pulun lab..tulih paper (hehe semangat nak g conference) n biasala kalut bila balik umah..hehe anak baru 2..mcm ramai je..

pagi2 mangkit takla awai mcm mak2 yg lain (hehe..biasala..tido lewat..hehe alasan)..lps solat subuh semua, tp selalunya si ieman abqary yg kejutkan umi ngan abah bangun, sbb si boboi ni mmg mangkit awal..selalunya kol 6.30 pg tu dia dah berbunyi dlm baby cot dia tu..nangis2 nak susu..sbb la ni dia dah jrg bangun malam minum susu..so pg2 tu lapo aaa..lps buatkan susu..abah aiman n ieman biasala kuar sekolah sebelum 7.30..mulala umi kalut..sib baik time ni aiman tak mangkit lg..time ni la baru nak basuh pinggan, basuh kain (selalunya malam tu dah basuh n pg2 sidai je), kemas umah sikit2, sapu smapah kalau dan..

si adik ieman dah minum susu bukannya nak tido balik, dah jadik rutin dia la ni lps minum susu pg.."membuang" dulu..bila dah poo poo tu kenala mandi terus..sambil nak tunggu time mandi tu..mulut dia bising dok sembang sorang2..dgn kipas siling pun jd kerja dia nyembang..ramah mcm abg aiman nih..so sebelum kol 8pg hari2 adik ieman dan mandi dulu dgn umi..dlm kol 8am umi dah tidokan dia balik..lps tu baru umi kalut2 nak mandi..siap2 semua dlm kol 8.30 opah n tok aiman smapai la..n turn depa pulak jaga budak2 nih..tok n opah ni mmg hari2 mai jaga cucu depa di sini..umi nak p antaq kat tpt lain depa tak bg...ermm takpala lagi pun kejap ja depa jaga, sbb umi kuar kol 9 pg..sebelum kol 2 ptg abah depa ni dah balik..mcm tu la rutin harian ..hehe mcm nak citer ape je td..tp la ni umi dha kalut skit..selalu balik lewat sikit..dalm kol 4 ptg ke..abah aiman la amik turn jaga budak2 lps tok n opah depa balik..(thank u my laling..!)

tahun depan maybe berubah sikit kot jadual sbb abg aiman dah nak masuk tadika..sapa nak antar dia tak tau lg..

Friday, October 1, 2010

ieman abqary 4 months..

inilah baby bobot yg menyambut besdeinye harini yg ke 4 bulan...

salam..
nampaknya sebulan sekali je la umi update blog ni..huuh..haritu ieman 3 bulan..harini masuk 4 bulan..nak wat camna..uminye malas nak update blog..bulan posa lg mood berbloging tak dtg langsung..maybe dok masuk fb ja..hehe..la ni pun dah tak smepat nak amik2 gambo..percaya tak, thn ni takde langsung gambar raya ..haha..pecah rekod tu..gambar raya takda langsung apatah lg gambar pakai baju raya berempat..(thn lps bertiga ada gak la 3-4 keping gambar raya.tahun ni ilekk..maybe sbb umi dok ngendong baby je..tak dan nak capai kamera..ieman pun bukan main la ni dah kenai org, org lain dukung dia je mula la kuar suara kuat dia tu..protes2..nak umi gak yg dukung..

harini masuk ieman 4 bulan..tiap awal bulan je bertambahla umo baby boboi umi nih..makin banyak akal dia..la ni yg umi ngan abah perasan kuat sgt majuknye..hehe baru masuk 4bulan majuk mengalahkan abg aiman nye..kalau lambat buat susu je..ngamuk..pastu bila susu dah ready nak suap ke mulut tomeyy dia, majuk tak nak minum..nangis2 tolak ngan kaki tangan semua..padahal sebelum tu lapar giler..tak nak minum susu..tarik mulut muncung..teriak kuat2..bila suap puting je terus isap kuat2 tunjuk tanda protes..pastu dok ngomel sorang2..huuhu ikut perangai sapa la si ieman nih..

nangis kuat, bersembang pun kuat..kesimpulannya suara ieman ni mmg kuatla..kalah abg aiman..kalau bergelak ketawa tu kok kik kok kik bertempik..hehe..geram sungguh tgk..mcm nak babab je..hehe..

hari tu pi cucuk 3 bulan punye..lambat 3 minggu sebab sebelum tu ieman kena neb seminggu lebih di klinik refflesia..kahak banyak..sian dia hari2 pi isap gas sampai dia naik bosan..tp baik je dia ngan dr tu..siap boleh gelak ngan nyembang ngan dr tinny tu..sampai dr panggil dia anak klinik la..ieman tak takut dr..kalau abg aiman dulu2, masuk je bilik dr waaaa teriak..lps cucuk haritu sat je demamnya..pagi ja demam pastu ptg dah ok..alhamdulilah , kalau tak, susah hati umi..
ieman ni mcm abg aiman dia la..kecik2 lg dah di bawak berjalan,,masuk umo 2 bulan dah naik bot pegi lgkawi...2x lak tu pi sana..ikut abah kursus..pastu raya lps masuk umo 3 bulan balik beraya di teluk intan..ieman ok je sepanjang perjalanan, cuma umi nak kena riba dia je la..tak nak ngan org lain..lenguh woo tangan.tiap2 kali berjalan jauh, kena usung la spring buaian dia tu..malam2 kena tido dlm buaian, kalu tak, jenuh la umi nak pujuk dia tido..masa tido di langkawi, pinjam buaian sepupu dia, usung ke hotel..masa balik perak, gantung buai dekat pintu bilik opah wah dia..alahai mcm2 perangai si ieman nih..

satu lg si ieman ni dah pandai tengok muka sendiri di cermin..bila umi bwk je dia dukung tgk cermin bukan main suka dia tengok muka dia sendiri..siap dok agah2 lg muka dia dlm cermin sambil mulut bising dok sebut a...a...a.... tah apa dia sebut pun taktau..huhu.


abg aiman sgt seronok dpt pakaikan adik ieman spek itam dia..

Wednesday, September 1, 2010

ieman abqary 3 months..

latest pic of ieman abqary..1sept2010..3 mths..pg2 ajak umi bertumbuk..hehe..


suka senyum n gelak besaq tunjuk gigi takde..

time flies so fast..anak umi dah masuk 3 bulan..rasa mcm baru je dok dlm pantang dgn ieman yg kecik comel..la ni nak dukung pun dah rasa sakit tgn..hehe ke umi yg makin kurus tak larat nak dukung ieman..

ieman ni berbeza banyak dgn abg aiman..abg aiman dulu heret la pi pasaraya ke..kedai2 ke..duk diam je..ieman ni pulak naik je keta..masuk je kedai..waaa teriak..mencabar kesabaran umi dan abah betul la..hehe..la kalau buat susu 3 oz kat dia dah tak cukup...kena buat 4 oz..kalau berjalan, 2 jam sekali 4 oz..kalau di rumah tido buaian dlm 3 jam sekali baru minum..dok umah baik je..nampaknya anak umi yg ni home type person..hehe..ieman ni sgt suka dimandikan (once again berbeza sgt ngan aiman)..tambah2 kaalau mandi dgn umi..senyap je sambil main air..

yg umi ingat di akhir pantang je dia dah mula senyum n gelak bila diagah..perkembangan cepat berbanding aiman, dlm pantang pun dah mula beralih kepala n badan..la ni dalam buaian pun dia nak beralih..suka bangun pg2- jauh beza sgt ngan aiman..hehe..aiman bangun kol 11 pg, ieman org bangun sahur dia pun jegil mata sama ajak sembang..pg2 mmg aktif, kalau org buat tak peduli kat dia, dia pulak yg agah kita ajak sembang..hehe..

la ni dah takmo di dukung fesyen sambil tido..nak didukung mcm baby besar dgn kepala dan badan dia ngadap ke depan..nak tgk dunia la tu..padahal leher tak kuat lg..baju2 banyak yg dah tak muat,tp badan dia takla bulat mcm aiman masa kecik2 dulu..tp tulang dia mak aii keras mcm baby besar.

ieman abqary la ni dah pandai tgk tv..kalau letak depan tv or tgk vcd dlm keta dok diam je..tambah2 kalau kartun..ni geng abg aiman la ni..adik ieman jugak suka tgk kelaku abg aiman.kalau abg aiman dok lompat2 or nyanyi2 depan dia, tak berkelip mata dia tgk abg dia..nak ikut perangai abg aiman la tu..

apapun perbezaan abg aiman dan adik ieman, umi sayang sangat dua2 anak umi..muahhsss..!! selamat hari lahir yg ke 3 bulan sayang..!

Thursday, August 12, 2010

kelisa..i'll be missing you..


entry kali ni sedih..huhu..isk3..kelisa kesayangan ku akan pergi jua..minggu ni minggu terakhir kelisa rf ada di umah kami..minggu depan kelibat kelisa yg terlalu banyak berbakti kepada kami sekeluarga tak akan kelihatan lg..dia akan jadi milik org lain, dan aku harap tuan baru dia akan jaga dia lebih baik dari kami jaga..isk2..

thn 2003-mei, kelisa silver tu jadi milik aku..time tu baru 5 bln keja..ke sana ke mari si kelisa sedia berkhidmat..sept 2003-tuan kesayangan dia fly ke UK, kelisa ditinggalkan bwh jagaan ayah tuannye..setahun lps tu tuan dia balik..kelisa sgt baik dan sabar menanti kepulangan tuan dia tanpa merajuk dan buat ragam..

kelisa ni jugakla menjadi saksi cinta hati umi dan abah..hehe..dari alam bercinta, ke alam pertunangan , alam perkahwinan, dan kelisa ni jugakla kenderaan pertama putera sulung kami naik lps keluar dari wad INS..dgn kelisa ni jugakla kami bertiga (masa tu..baby ieman takde lg) menjelajah kl, sampaike cherating..ke kelantan sampai t'ganu, malah pernah ke siam (hehe dekat je)..

setelah 7 thn berlalu, kelisa sedia berkorban lg utk tuannya..kelisa terpaksa dilepaskan utk memberi laluan kpd kereta2 lain yg lebih besar, tp kelisa rf ni (royal force) ni akan tetap menjadi lambang momen terindah kami sekeluarga..harta pertama ku..kelisa..i'll be missing u..!

Friday, July 23, 2010

route to become a big boy..

gambar2 ieman abqary dari sekecil 2.75kg ...sampai entah..la ni rasanya dah dekat 5 kg (hari ni dah 53 hari)

first day ieman in the world..di wad..dlm dakapan umi

hari ke 3- di rumah..tido je kejenye


hari ke 9-baju2 n sarung tgn semuanya besar buat ieman..x payah pakai seluar

hari ke 18-dibotakkan oleh tok wa lia

aiman berposing di sebelah adik ieman yg botak..malam tu adik ieman takleh tido..hari tu baru ieman belajar pakai seluar

hari ke 20-maktok tepek bedak sejuk


hari ke 22-ieman marah kat abg aiman sbb letak mainan back ho kat belakang dia..


hari ke 28- saya nak tido..saya takmo mandi..

hari ke 32-alamak baju sy dah ketat..i luv daddy (baju ni abah yg belikan)..mesti mummy jeles

hari ke 37-ni baju lama abg aiman..dah buruk la umi..




hari ke 41-abg aiman pakai baju semalam...adik ieman pulak baru nak mandi


hari ke 42-saya dipaksa tido mengiring oleh umi saya..i hate this..!sarung tgn sy semua dah ketat..

Monday, July 19, 2010

2 thn sudah berlalu..

isnin 19julai 2010..
Baby ieman dah 49 hari..umi dah masuk opis..huhu bkn masuk nak buat lab lg, masuk utk cuci2 bilik yg sgtla teruk..hehe..bersawang sana sini..taik cicak merata2..debu2..lantai karpet kotor..buku2 berselerak..dtg dgn semangat baru nak selesaikan mana yg belum selesai..

waktu diperuntukkan ada tak sampai lg setahun..haaaa??? mana dan...makkk tolong..rasa mcm kejap je masa berlalu..register as a student julai 2008..sampai jun 2011..3 years..2 thn sudah berlalu..apa progress aku nih..lama sgt berehat nih..masa utk pulun balik...isk3..

dlm masa 2 thn nih..
-6 bln pertama 3 kali bertukar tajuk research n buat literature review...
-setahun setengah lps tu-order brg2 lab, chemicals, gas etc, buat lab, byk kali try baru menjadi..modified experiment banyak kali.. sampai letih..
-6 bulan lps tu- alahan pregnant yg sgt teruk, pregnant rest di rumah (sib baik tak bed rest), kuar masuk spital, apply cuti kat prof shamsul (huhu ada istilah cuti ke utk student?)..
so 2 thn dah berlalu..sekarang masa utk start balik..huhu..Ya Allah permudahkan la jalan kejayaan utk hamba Mu ini..Amin..

Tuesday, July 13, 2010

alahai anak2 umi..

ahad lps, masa kami sekeluarga bersiap2 nak keluar, aiman buat hal pulak..taktau apa tak kena ngan dia pg tu..maybe dia nak tgk kartun kot..tiba2 dia pi amik hp umi..katanya nak call tok li dia..(aiman dah pandai bab2 call org la ni..terus dia call tok dia..), umi pun marahla dia sbb selalu sgt dah dia call, kdg2 tu masuk voice mail sampai 2-3 min, sbb dia ingat tok dia tak angkat phone lg..
bila dia tgk umi marah dia, n nak amik hp tu, dia mula la nangis dan meraung2 (kuat pulak tu..)..adik ieman pulak tgh tido..mula la darah umi naik..abah aiman pun dok try pujuk dia, n amik hp tu dari aiman..lg la dia meraung2 n menjerit kuat..terus aiman amik kayu plastik snooker mainan dia tu, terus mai kat umi..n 'piappp..!" belakang umi...adoii makk ..sakit wooo..umi pulak spontannya dan tak sedar terus tempik kat dia n tarik telinga aiman sampai terduduk dia..(ya Allah ampunkan aku..)..tak pernah umi buat smpai mcm tu kat aiman..sian aiman..terus terdiam dia..abah aiman mai pujuk dia n dukung aiman. ..suruh aiman mintak maaf kat umi..tp aiman terus tersedu2 n diam je tak kata apa..aiman kalau umi marah mmg dia takut sungguh..
bila keadaan dah cool sikit (masa tu kami dah naik keta nak kuar)..umi tanya aiman.."aiman, awat aiman pukul umi? umi tak pernah buat aiman mcm tu..aiman tak sayang umi lg ka?"aiman yg dari td tak cakap apa..terus jawab dgn slow nye.."umi sayang baby..." sambil tersedu2 lg..alahai luluh hati umi dgr pengakuan ikhlas seorang budak umur 3 thn...rupanya dlm sayang2 abg aiman kat adik ieman, terselit jugak perasaan cemburu dia kat adik, walaupun rasanya umi dan abah tak pernah bezakan kasih sayang..umi terus peluk aiman..bgtau dia umi sgt sayangkan aiman, bkn baby sorang je..umi bgtau dia umi sakit sbb aiman pukul umi, umi terkejut sbb tu umi tarik telinga aiman..berkali2 umi bgtau umi sayang aiman sgt2..
rasanya dari dlm kandungan lg umi dah bgtau aiman, ada baby dlm perut..hari2 umi cerita kat aiman nnt aiman nak dpt adik, kena share mainan, kena jaga adik..mcm2 umi tanamkan dlm diri aiman supaya dia sedar dia akan dpt adik..sampai adik dia lahir pun, dia dah tunjukkan sifat 'abang' dlm diri dia..tp umi terkejut jugak bila aiman kata "umi sayang baby.."..maybe dia dok tgk hari2 umi dok berkepit ngan baby je..
alahai..baru beranak dua..susahnya membahagikan perhatian dan kasih sayang..kdg2 tu sampai tak terkejar..(ni tak start keja lg..)..sorang nangis nak susu, dlm masa yg sama aiman pun nak susu..tp dlm byk2 hal, aiman lebih mengalah..selalu umi pujuk dia.."umi bg susu kat adik dulu, lps tu umi buat susu aiman pulak ok.." aiman akan mengangguk je..dia tak akan merajuk kalau umi kotakan janji..tp sekarang ni aiman dah pandai menuntut janji..janji yg lama2 pun dia ingat lg..dah cerdik anak umi ni..

Monday, June 28, 2010

pengalaman melahirkan baby ieman

coretan kelahiran ieman abqary..

pengalaman melahirkan kali ni lebih kurang sama ngan melahirkan aiman 3 thn lps..cuma bezanya kali ni dr ngee kena bukak jahitan cervical stitch yg dia buat masa baby 14 minggu dlm kandungan..

dr ngee bg tarikh 30 mei lps (ahad) utk dtg ke INS n bukak jahitan tu..maka pg tu kami bersiap2 la nak pi.dah siap bwk brg2 umi n baby..target mmg nak sampai sana sebelah ptg..bertolak awal sbb nak pi round AS dulu..hehe..tp tak jadi gak pi pg, dlm kol 1 tghari baru kami bertolak pi AS..pi makan di Kenny Rogers dulu..hehe..makan wajib, sbb nnt nak pantang lama woo..lps tu dlm kol 4 ptg baru pi check kat dr ngee, n dia suruh naik labour room terus utk dibukak jahitan..lps salin pakai baju hospital, dokla tunggu dlm LR tu..dr ngee mai dah dkt kol 6.30 ptg..dia tak buh ubat bius apa pun..waaa sakit woo..lps dia bukak jahit tu, dia bgtau pintu rahim dah terbukak 2 cm..so dia suh posa..tp sampai lewat malam tak rasa sakit apa, n tak terbukak lg, so nurse suh pi naik dok bilik pesakit dulu..malam tu tido di wad la..malam tu pun tido best ja..tk sakit langsung..esok dr mai check baru bukak 3 cm ja..lambat nye..dr ngee mcm biasa la, suh pi jalan2 dulu bg terbukak cepat skit (hehe..sama mcm kes lahirkan aiman dulu..kami pi jalan2 alor star mall), tp kat sana blackout lak, nak shopping pun panas lorr..takde ekon..dok sat ja, kami pi star parade lak..biasala umi nak jalan pun dah tak larat..mana taknye..berat last sebelum bersalin ni naik sampai 61kg..mcm tong gas berjalan la..huhuh..dari 46 naik ke 61kg..

balik ke INS dah lewat ptg..nurse kat situ siap perli lg..amboihh jalan sungguh na..hehe..malam tu dr ngee mai check bukaan baru dlm 3.5 cm..waduh...lambat lg ke nak bersalin nih..dia bgtau kalau tak sakit gak malam ni, esok kol 6 pg kena induce..waa dah kecut perut..malam tu tido wad lg la..tp takdan kol 6pg, kol 2 pg dah sakit perut nak bersalin..dtg dlm 10 min sekali, makin kerap..last2 bgtau nurse, n dlm 2.30am depa tolak ke LR..nurse tanya nak epidural x..mestilah nak..huhu..tahan sakit dalam setgh jam pun dah x sangga..dr pakar bius tu mai kol 3.30 pg, dgn mata merah2 (huhu sian, mesti dok tgh tido..dia terang psl suntikan epidural..tp satu pun tak masuk kepala sbb dok sakit sgt dah..) cucuk epidural kali ni rasa sakit..n pening dan meloya sgt2 lps kena cucuk di belakang..pening pusing n muntah2..sampai niat dlm hati lps nih takmo amik dah epidural..

lps kena cucuk tu, mmg rasa kebas dari pinggang ke bwh..tak rasa apa dah..cuma terlalu pening, ngantuk n loya..tertido beberaapa kali, rasa mcm takleh bukak mata dah..nak tido je..lps tu nurse dok mai, dia bgtau dia induce jugak, tp dos rendah je..lps tu bukaan pintu rahim bukak dgn cepat..tp sgtla ngantuk..org sebelah katil pun kes sama gak, nak bersalin ngan dr ngee gak, dia punya bukaan pintu serviks pun sama..sampai dlm kol 8.30pg tu, bukaan serviks kami sama2 10cm..n dr ngee mai time tu, tp dia pi katil sebelah dulu..hehe maybe sbb tgk umi ni ngantuk sgt kot..org sebelah tu cucuk epidural gak tp takla ngantuk pun..dia bersalin bbrp minit awai dari umi, tp baby girl..

lps org tu bersalin baru dr ngee mai kat katil umi..bila time contraction kuat, nurse suruh teran..adala 2-3 kali teran dah rasa tak larat..lapoo sama..lgpun tak sakit apa, so tak reti nak teran la..dr ngee vacuum gak akhirnya..lps teran 2-3 kali lps tu..alhamdulilah lahirla ieman abqary ke dunia..umi tgk sendiri ieman masa tu..tgk mcm besar je..hehe.penuh darah2..lps dia dah dibersihkan, abah ieman azankan, n nurse bg umi tgk baby n cium baby..ermm wanginye anak umi..lps tu umi mkin ngantuk..n masa dr nak jahit tu, terus muntah lg..n sgt2 pening2..rasa mcm dunia berpusing2..
dlm kol 11 lbih, nurse nak bwk naik ke bilik, rasa tak bermaya sgt nak bangun..ni la akibat amik epidural, n rasa mcm dah serik nak amik epidural lps2 nih..rasanya terlebih dos kot..sampai 3-4 jam lps amik tu, kaki dok kebas lg..nak jalan pun kaki lembik, takle pijak..

alhamdulilah, ptg tu kesan epidural dah makin hilang..n dah buleh sms kwn2 bgtau kelahiran baby..apapun Alhamdulilah.terima kasih Allah di atas anugerah ini..

Wednesday, June 23, 2010

alhamdulilah..akhirnya..

Alhamdulilah..baby Ieman dah selamat dilahirkan ke dunia 1 jun lepas..rasa penantian selama 37 minggu berakhir sudah..hehe..rasa penat dan berat membawa perut berbaloi..berehat lama giler pregnant kali ni..huhu..

kelahiran baby ke 2 ni (ke 3 sebenarnya) rasanya banyak skit cabaran lps kelahiran..minggu2 pertama tu minggu paling mencabar rasanya berbanding kelahiran aiman 3 thn lps..kali ni umi dah ada 2 tanggungan..kena jaga baby n bg perhatian kat aiman sekaligus..tambahan lg time baby lahir, abah nye bz giler ngan kejohanan catur MSSM (pergi pg baliknye malam..rasa lonely sgt..huhu), abahnye jadik org penting MSSM pulak tu..berpantang di rumah sendiri..baby kena kuning n admit ward (umi sampai nangis2 tau..)..semua tu buatkan umi rasa stress minggu2 tu..tp alhamdulilah la everything dah settle down..alhamdulilah..

kesihatan dah makin ok..bepantang dah 23 hari..berurut, bertungku, bertangas, mandi air rebusan daun, pakai barut siang malam, berstokin,breastfeed baby (n campur2 susu tin gak), makan ikan bakar, sayur sawi, minum air suam je..berat umi dah turun 10 kg dlm masa 10 hari lps bersalin..n la ni dok maintain berat tu je..hehe alhamdulilah..

kalau diikutkan mmg boring dok dalam pantang nih..tak sampai hari ke 20 umi dah ajak abah pi kangar..hehe..tp umi n baby Ieman dok dlm kete je la..aiman ngan abah dia je turun..kali ni surrender awal..masa Aiman dulu, hari ke 27 baru kuar..tu pun pi bwk baby pi umah tok je..pantang 1st dulu takla jemu sgt makan lauk2 pantang nih (maybe pantang d umah mertua kot)..tp kali ni hari 1st ja makan nasik ngan ikan bakar, umi bgtau abah.."ni mcm nasik kucing je.."hehe..tp kali ni lama gak bertungku..mama hari2 dok mai, n hari2 dia dok paksa bertungku..panass looo..tp lps tungku mmg diakui hilang sejuk2 n sakit pinggang..semalam mama buat ikan bilis tumbuk ngan halia..tp badan tak tahan..cirit birit..baby pun kena..sian baby..la ni kalau nak makan apa pun..kena pikirkan baby, sbb dia nyusu badan lg..sian dia.

abg aiman pulak..mmg sayang sungguh ngan adik dia..la dah takmo pi mana2..nak tunggu adik dia ja..harap2 sampai ke besar mcm tu..kalau kita dok sembang2 pun suruh kita diam, sbb dia kata baby dok tido..hehe..semalam letak baby atas riba abg aiman..habih hati sungguh..senyum sampai ke telinga..puas sbb adik dia dok atas riba dia..hehe..

okla..baby dah ngek ngek dlm baby cot..nnt umi upload gambar terbaru..bubuiii..

Wednesday, June 16, 2010

IEMAN ABQARY B. AZRUL SANI

Introducing..our new born..
alhamdulilah baby Ieman selamat dilahirkan pd 1 jun 2010 jam 8.51 pg di INS Alor setar, seberat 2.75kg..

the arrival day..


aiman dan ieman..


permata hati ke dua umi dan abah



makin hari pipi makin bulatt..



on d way ke klinik..

Monday, May 24, 2010

one nite stay @ INS

dalam dok membilang hari nak bersalin, sabtu malam lps tiba2 je lps bangun tido, kuar darah..tekejut gile, uik..baru 36 weeks..tp buat2 tak panik sbb tak rasa sakit apa pun..byk jugakla bleeding tu ..terus ajak abah aiman pi INS..serik dah nak pi Hosp Kngar..siap2 terus pi INS, sib baikla 2-3 hari sebelum tu tergerak hati nak packing brg2 umi..sampai sana around 10 mlm lebih..terus masuk labour room, bidan check kata jahitan (cervical stitch) tu ok..baby pun tak terkeluar lg..dia suh admit sbb nak tunggu dr mai esok utk scan n bg kita rest..malam tu gak depa cucuk ubat bg matang paru2 baby..ubat Dexa (betul ke x ejaan nye tah..) esok kena cucuk satu dos lg..ubat ventolin tu pun makan 2 bijik tambah dos gak..

so malam tu tido di wad la..aiman n abah dia terus balik umah..aiman pun dah mula ngamuk ngantuk time tu..esok tu rest lg..tp pening kepala asyik baring je..sib baik ada akak sebelah yg rajin nyembang..tghari tu cucuk lg Dexa tu..kali ni rasa sakit pulak lps cucuk tu..dr mai scan ptg tu, time tu bleeding dah kurang..alhamdulilah..dr bgtau baby kecik,,dlm 2.4 kg je..air ketuban ok..jantung ok..bleeding tu maybe sbb jalan banyak kot..tp pintu rahim tak terbukak lg..so dia suh rest ..utk seminggu ni..and saja mintak permission balik utk rest di umah..sib baik dia bg..kalau tak, jenuh la nak tunggu seminggu lg..so ahad depan kena mai admit terus..bukak jahitan n bersalin..insyaAllah..harap2 sampai la ke ahad dpn..jgn kena pi pulak sebelum hari tu ..hhee..bukan apa umi aiman ni kalau dok umah bukan reti nak dok diam..nak bed rest? ada la kejap je bed rest ..pstu bosan2 mangkit wat keje gak..huuhu..

Wednesday, May 12, 2010

lg 3 minggu..

menghitung hari detik demi detik..huhu..la ni umi dah masuk 34 minggu lebih..ada lbh kurang 3 minggu lg nak masuk wad INS..hhu..dr ngee suruh masuk 37 minggu utk di bukak jahitan tu, n insyaAllah kalau tak de apa2 leh bersalin normal..apa2 pun Allah yg menentukan segalanya kan..kalau ada apa2 masalah nampaknya sebelum 37 weeks tu kena admit la..harap2nye baby lahir cukup2 bulan..mcm aiman dulu pun tak sampai 36 weeks dah masuk wad..n alhamdulilah lahir cukup2 37 weeks, lps dah dicucuk ubat matang paru2..kali ni biarlah perkara yg sama berlaku..namun kita tak tau apa perancangan Allah kan..apa pun umi tetap berdoa semuanya selamat..ish mcm sedih pulak kan entry kali nih..hujung2 kehamilan ni mmg rasanya sensitif sgt..hehe..nak hantar aiman nak pi umah tok dia pun rasa sedih..rs cam tak nak berpisah ngan aiman..aiman pun la ni bukan main manja ngan umi..hehe nnt ada adik mcamana la..kata2 aiman yg selalu buat umi kuat.."umi kena berani kan..?" aiman selalu kata mcm tu kat umi..

last week pi check BSP di KD Jejawi..huhu kencing manis naik balik..daripada kena buat BSP 2x seminggu 2x sehari, la ni kena buat BSP seminggu sekali, 4x sehari balik..isk2..harini pi klinik kol 8pg, satgi kol 12, kol 5 then kol 9mlm gak..tiap2 rabu camtu..huh busan2..tp alhamdulilah p check hb di arau isnin lps, naik balik jadil 10.7..kira okla sbb dari 8.0 naik ke 10.7..walaupun border dia 11..hehe..tak makan iron ke sangabion pun pg tu..yg ingatnye malam sebelum tu makan kueteow kerang IMAN di alor setar je..hehe..alhamdulilah..esok nak kena jumpa dr pakar , dr su di KK Arau lak..mmg muka klinik betulla umi ni..

psl persiapan baby rasanya semua dah lengkap kot..baju2 dah beli..beli sikit je..yg lain2 pakai aaiman punya, pampers dah beli, kiranya beg baby dah siap sedia atas almari baby..hehe tunggu masa nak angkat ja..brg2 umi ja yg belum pack..takpa..lambat lg kot..

tido malam pun dah tak senyenyak dulu, perut dah besar..nak beralih badan tu ya Allah payah sungguh, asyik2 nak bangun pi toilet ja tgh malam..nak berjalan mmgla sakit..pernah malam bila tah cramp sampai kedua2 belah kaki..sakitnye tuhan je yg tau..abah aiman la pengurut setia umi time sakit2..terima kasih abg sayang..luv u soooo much..muah222!!..hehe..apapun yg terjadi, i will always luv u..okla..nak siap p klinik balik..

Friday, May 7, 2010

check up aiman dan umi..

Khamis lps- lps seminggu kami pi PMC utk check selesema dan batuk aiman, semalam kami pi lg bwk aiman p PMC..batuk n selsema dia tak baik2 lg..risau jugak..pg2 je selsema ingus meleleh..batuk pun batuk kahak..dr mmg pesan kalau tak baik lps 3 hari mai pulak, ni dah seminggu baru kelam kabut risau sbb dia tak baik2 lg..masalahnya kejap selsema ok, kejap dtg balik..alang2 dah pi PMC, umi pi check sekali di INS..kalau ikutkan awal sehari la check umi..

bertolak ke a.s pun lps abah aiman balik sekolah, terus pi INS..dr ngee check mcm biasa..berat umi naik setengah kg, BP ok, masa dia scan tu saja umi bgtau dr nak scan 4D sekali nak tgk muka baby..la ni dah ada skrin besar kat tpt baring patient utk ultrasound..so tak yah teleng kepala ke skrin monitor ultrasound tu dah..clear lg..tp muka baby tak brp clear..dia asyik bergerak je..dr cakap baby dah besar susah nak tgk clear..berat pun dah dekat 2 kg..dlm skrin tu tulis 35 weeks..tp sebenarnya dalam 33 weeks plus je..lps dr check tu, berkali2 dia pesan jgn jalan banyak..kena baring banyak..hehe..nampak dia mcm risau ja.dia pesan kalau pi mana2 check bgtau saya ada jahit di pintu rahim...mula2 tu dia decide nak cucuk ubat bg matang paru2 baby, in case bersalin awai..tp at last dia decide lg 2 minggu mai baru nak cucuk..isk gerun gak umi dengar bab bersalin awai nih..lps amik ubat semua, kami bergegas ke PMC lak..check aiman yg bad mood je dari td..

sampai PMC, kejap je tunggu, masuk jumpa dr guna..rutin aiman nangis dulu kalau jumpa dr..lps tu pujuk2 baru ok..dr pelik pasaipa dah seminggu tak baik2 lg selsema n batuk..dia suh buh nebuliser utk clearkan kahak utk 3 hari ni..sudah..aiman ni dah la fobia bab2 dr n hospital nih..silap umi gak kot..tak bg ubat ikut aturan betul2..bila umi tgk takde selsema umi stopkan ubat selsema..esok dtg balikla selsema dia..lg 1 aiman ni payah makan ubat (sebijik perangai umi dia la tu..hehe)..dalam keaadaan berat camni kdg2 tu tak larat umi nak kejar aiman makan ubat..huhu..
lps check semua, kami turun bwh, bg nebuliser kat aiman..apa lg..waaaa teriak bersungguh2..jenuh abah aiman nak pegang..mula2 tu nangis sbb buh topeng gas tu..lama2 cool down..malam tu pulak,kena continue nebuliser di kangar pulak..kami decide pi rafflesia je..org tak ramai..harini kena 3 kali sehari..esok pun nebuliser 3 kali sehari, lusa pi balik PMC..dr nak tgk mcamana..
di klinik rafflesia..mula2 tu nangis..

lps tu cool down balik..

umi dan abah susah hati sungguh kalau aiman sakit..semua mak ayah pun cam ni kan..tingat masa umi pregnantkan baby ke 2 dulu..aiman demam teruk, sampai suhu badan 40 C..masa tu aiman baru dlm 7-8 bulan kot..malam2 buh ubat peluru di punggung,..tak baik gak..pg2 buta bawak pi kecemasan..masa tu mmg umi susah hati sgt..sian baby dlm perut masa tu..kali ni umi harap aiman cepat baik..ni kali pertama rasanya aiman sakit sepanjang umi mengandung ni..

Friday, April 30, 2010

aiman dan puting che noni..

sejarah aiman dan puting ni bermula sejak aiman lps pantang lg..dia mmg kuat minum susu sejak lahir..susu badan tak byk masa tu..so kami bg dia susu dumex mamex gold sejak dr INS lg..kuat sungguh dia minum susu sampai badan naik bulat..asyik nak isap botol ja..so maktok dia bg la puting kosong kat dia..sejak tu sampai la minggu lps (3 thn sebulan lebih..) baru dia dpt berenggang sepenuhnya dgn puting dia (aka che noni-nama manja puting dia tu)..

mmg sebelum2 ni kalau puting aiman dah nak rosak ke, kami akan belikan puting baru kat dia..takut dia meragam takleh tido malam,ada gak puting spare dia, tp saja dok simpan utk kecemasan ja..last sekali puting yg umi beli kat aiman puting Puku Petite kale biru gambar doraemon..abah aiman saja amik saiz kecik utk baby, konon2 bg dia isap tak puas, lama2 tak mau dah..tp tak jalan gak, sbb dia isap puting tu sampai terkoyak..

riwayat puting tu sebenarnya dah berakhir 2 hari lps.masa tu mmg dah terkoyak skit dah puting tu..masa tu di umah opah aiman, umi sengaja tarik puting tu bg terputus sbb takut dia tertelan..last2 tinggal la tpt pemegang puting gambar doaraemon tu ja..mula2 tu dia ngamuk gak sbb nak isap je tak lekat dlm mulut ..last2 aiman sendiri yg kata umi pi buang la puting ni..hehe..menjadik gak harapan umi nak bg aiman berhenti isap puting..tp umi tak buang ..saja simpan kot2 dia ngamuk tgh malam..tp tgk malam first dia tido tnpa puting di mulut ok je..sian gak umi tgk aiman..terpaksa berpisah ngan benda yg dh bersama ngan dia sejak lama..kalau kita pun mesti kita rasa lain kan..

malam ke 2 tanpa puting tu, aiman demam..2 malam berturut2 demam malam..dlm kol 3 pg tu teriak merengek2..umi takperasan lg..ingatkan sbb sakit kerongkong ke..lps bg ubat dia ok sikit..esok tu baru umi rasa dia demam maybe sbb berpisah ngan puting..tp siang ok je aktif mcm biasa..ptg tu kami bwk dia pi PMC, tpt biasa p amik ubat dia..lps makan ubat Alhamdulilah ok..nampaknya aiman dah 99% lupakan puting dia..dulu2 silap kot sbb kalau rosak je kami belikan dia puting baru.sbb tu kot dia takleh berenti isap puting..la ni, bila dia sendiri tgk puting dah koyak, n umi tak beli baru, so automatiknya dia berhenti terus..huhuh..apapun Alhamdulilah..

Thursday, April 22, 2010

berhijrah ke tpt baru:)

alhamdulilah..kami sekeluarga dah selamat duduk d umah baru..ni kiranya first entry dari taman progresif.dah kira2 5 malam la kami bermalam kat sini..mmg sunyi rasanya sbb jiran2 sebelah blum ada..and tv astro pun xpasang lg..huhu sib baikla umah mak ayah dekat2..so pi sana la kalau nak tgk tv..tp tak sempat pun nak tgk :).Sib baik aiman pun tak gaduh sgt nak tgk astro ceria dia tu..tp yg payahnya dia asyik nak tgk hagemaru di laptop ni jer la, so umi ngan abah dia payah nak berinternet la..lgpun umi pun takde mood nak update blog..

diary seminggu nih..
-bermula 2-3 minggu dah kot dok angkut brg skit2 ngan keta..cuma yg besar2 je (katil etc) angkut pakai lori kecik hari jumaat malam minggu lps..letih woo sampai dekat kol 1 pg..tp sib baik muat 1 lori kecik je..brg2 besar tak byk sgt)
-so malam tu kami tido d umah maktok aiman d kbg gjh..
-sabtu pg dtg kemas2 brg yg angkut semalam
-malam tu-sabtu 17 april kami buat baca yasin keluarga terdekat je..mama abah, umi di, abg ipar sekeluarga je, n ustaz kwn abah aiman..kami makan pulut durian je..baca yasin sempena nak masuk umah baru..so malam tu kami tido dgn rasminye di sini..)
-hari ahad tu. pg2 berkemas lg, org dtg psg grill utk pintu putih depan..pstu pi alor setar pulak..balik malam tu kol 12 baru sampai umah..melepek penat..aiman ja yg aktif dlm keta..dia kata takleh tido dlm keta..sejuk..last2 mai kat umi di depan..sat ja dok atas riba umi terus zzzz..
-isnin pi KKArau nak jumpa dr, tp dr takde pulak..
-selasa- berkemas2 lg, sbb malam sebelum tu angkut brg lg ngan keta..brg2 kecik je tp makk aaii letih gak nak mengemas balik..tghri ni first time masak d umah baru..huhu..pg tu goreng fries je kat aiman..tghari tu tgk2 dlm peti ais ada ayam je 2 ketoi ngan telur..so masak nasik, ayam masak kicap n telor dadar je..kira ok la tu..hehe kena pi pasar malam ni..
-rabu pi check up di KKJejawi..la ni kena check 2 minggu sekali..check BSP dua kali je sehari ni..kol 8 lebih tu bacaan ok..lps makan 1 jam pun bacaan ok..rasanya diabetes dah ok..cumanye hb je still low...kena tunggu review dr next week..check perut, nurse kata kepala baby dah dok bwh..nak masuk 32 weeks ni rasa berat semacam je..tp takla risau sgt sbb tunggu nak di buka jahit je..insyaAllah baru bersalin..lps tu pi school jap..
-pg ni tak buat apa lg..aiman tido lg..hehe mood dtg nak update blog..

so misi sekarang nak clearkan brg2 d umah sewa lama..ada skit2 lg..n tuan umah pun dok call dia nak bwk org mai tgk umah sewa tu..la dok start prepare utk sambut baby..baju2 lama aiman yg newborn tu dah basuh..tinggal nak hantar tilam lama aiman ke dobi utk letak dlm baby cot nnt ..bumper set utk baby cot pun dok dlm plastik lg..nak tunggu beli botol2 susu n baju pun kena tambah lg..sian baby takkan semua nak pakai baju lama kan..nnt umi beli baru ek..dok survey breastpump ..tp tak beli2 lg..takpe..nnt dulu tu tak urgent sgt..insyaAllah kali ni nak exclusively breastfeeding baby..

Tuesday, April 6, 2010

aiman first time visit to library

last week, lps ambik aiman d umah tok n opah, abah kata dia nak kena pi JPN jap..ada hal chess..masa tu tgn umi berbalut lg dgn tempat drip ubat tu, n sakit gak la, tp rasanya nak drive keta tu dah buleh..so lps hantar abah aiman pi JPN, dlm kol 4 ptg kot, umi n aiman decide nak pusing2 kangar je..time tu dah mendung..mcm nak ujan je..tak tau nak pusing mana, ter pusing lak ke library kangar..ala..depan JPN tu je..nak drive masuk kgr, rs mcm sakit je tgn nak pulas gear lama2..takut jalan jem lak..

dah lama tak mai library..byk kenangan umi di sini..hehe..dari kecik2 lg mmg ni tpt favourite..seingat umi , dari sekolah rendah selalu umi mai library, dari library lama kayu tu (la ni dh jadik tapak kedai 3 tingkat deretan kedai bata, asb n anakku dlm kangar tu..) sampaila library berpindah ke tpt sekarang..dulu2 lps sekolah je, abah umi akan tinggalkan anak2 dia kat library sambil on the way dia nak pi masuk keja (dlm kol 2 ptg tu..), so balik sekolah, kami akan makan, terus siap salin baju, sambil abah nak pi keja tu, dia drop kami di library, kol 5 baru mai amik balik..abg umi ada gak ikut..hehe..kiranya umi la yg paling rajin mai library time tu..sampaila ke sekolah menengah pun camtu..

eh..nak citer psl visit aiman..rupanya la ni bahagian kanak2 dah berubah tempat..di belakang lak..malu je pimpin tgn aiman masuk library bahagian sekolah menengah..sib baik tanya adik tu..lps tu terus kami pi bahagian kanak2..aiman excited tgk ramai budak2 di situ..meja n kerusi pun kecik2 je mcm tadika lak..buku banyak..mula2 tu dia mcm tak reti nak pi mana..yer la..jakun..huuh..umi mana pernah bwk dia mai library..tak biasa lg..dok tgk je kakak2 n abg2 dok baca buku..asyik nak pegang tgn umi je..lps umi duduk, umi suruh dia pi cari buku sendiri, tp tpt yg ada display mainan yg dia pi..hehe..aiman baru 3 thn kan..umi expect aiman pi cari buku..mana dia tau lg..aiman kecik lg aarr..huhu..

lama2 sket baru dia pi amik buku..buku apa tau yg dia amik..buku tajuk cahaya..huuh..tu pun sbb ada gambar2 cahaya..mcm menarik la kot bg dia..terus dok baca buku, tp sat ja..rupanya dia berminat lg dgn mainan mcm bentuk rumah yg display tu..

lebih kurang camnila toy house tu..

lps belek2 buku lain tu, abah aiman call dah nak abis discussion dia,kami decide nak kuar, tp ujan amatla lebat..sib baik keta parking dekat je..tp basah la jugak nak p ke kereta..dlm keta umi bgtau aiman.."dulu2 umi selalu mai library ni..umi baca buku, tiap2 hari umi mai sini.." aiman balas balik..(dgn muka sedihnye..) " laaa...awat umi tak bawak aiman mai library sekali..awat aiman tak ikut umi..?"..huhu sedisnye..hehe apa umi nak jawab ek..nnt umi bwk aiman lg ye..nak bg aiman jadik seorang yg suka membaca n suka kan ilmu..insyaAllah..






Monday, March 29, 2010

hadiah birthday aiman dari tok n opah

sempena besdei aiman ke 3 bln lps (hehe dah lama dah besdei nyer, baru dpt hadiah belated..) tok n opah aiman hadiahkan cucu depa ni ngan basikal..huuhu..besau lak tu basikalnyer..last week umi balik lambat skit dari klinik (hari apa dah tak ingat dah..). aiman suruh tok dia call umi.."umi, balikla cepat, aiman ada beskal baru..!" time tu ingatkan dia main2 je..tak sempat umi turun dari keta lg, aiman dah bertempik dari dlm umah tok dia sambil dok bunyi2 loceng basikal baru dia..sah la mmg basikal baru la tu..hehe..syok sungguh dia, walaupun dpt hadiah lambat, tp aiman tak kisah..hehe..

mula2 naik tu beberapa kali jatuh basikal..yer la basikal besar dari tuannya..tok aiman kata nak beli yg kecik skit, kejap sgt nak naiknye..aiman cepat besar..so beli la yg besar skit, tahan lama skit..ape2 jer la tok..dan hasilnye aiman byk kali terjatuh..hehe tp tak serik2 nak naik lg..jgn disentuh basikalnye..marah sungguh..nnti kak long langkawi balik pun, jgn harap aiman nak bg..sayang sungguh kat basikal dia..nnt kita pi berbasikal di umah baru ok..umah tok n umah umi sempit sgt..payah aiman nak naik basikal..

Ni la rupanya basikal baru aiman..abaikan kotak2 belakang tu..nak pindah umah katakan..


aiman 3 thn 1 bulan..aiman dah pandai posing dpn kamera..byk lg gambar dia..malas lak nak upload..huhuh..

Thursday, March 25, 2010

injection..its very painful..

pagi semalam, mcm yg tertulis dlm buku merah tu, sy pegi la ngadap dr di KK Arau..ada appoinment dgn dr utk dr review result BSP n HBA1C (or psl Hb rendah tu aa..)pegi pun dh lewat..dlm kol 11 lbh baaru sampai, sblm tu pi dok nyembang ngan kak liza di opis..sblm jumpa dr tu, nurse amik darah lg utk bg drtgk result latest utk HBA1C tu..lps tu baru jumpa dr..dr cakap result terbaru ni pun Hb still low..8.2..alamak..sudah..ingatkan dah naik..haritu 8.0..naik skit jer aaa..and she said "kena inject ni..bla2..sbb ubat tak berkesan..bla2..nnt tkut hb makin rendah, effect baby bla2. .." sy bls balik "ermm tak kisahla dr..inject pun inject la asalkan semua ok.." dlm hati masa tu tak terpikir sakitke apa ke..lama ke inject etc..lps dr bgtau kena inject 4 hari berturut2, masa tu dah mula pikir malasnyeee nak mai KKA hari2..4 hari tu..lps tu dr kira2 brp dos semua nak bg, terus tunggu di luar..tup2 nurse panggil kena inject 6 hari berturut2 lak, mula esok (rabu sampai selasa depan..) waaa banyaknye hari..setiap sesi sebelah pg, adala dia ckp dlm sejam..nak tido buleh nak duduk pun x pe..huhuh..

so, pg ni dgn gigihnye mai KKA , dlm kol 8 am gitu dah kuar umah..lps daftar semua, nurse bwk masuk bilik bersalin ..hehe..best bilik ni, leh tido ada aircon..so, dia akan inject di tgn kanan, mcm org masuk drip air tu la..tp mak aiii..bila masuk je jarum mcm gajah tu rasa mcm di siat2 kulit..sblm ni cucuk di pelipat lengan takla rasa sakit..huhu..cari punya cari urat..last2 ubat tak masuk, so tgn tu jadik bengkak n mengelembung..sakit woooo...nurse decide..ubat tak masuk belah kanan, so kena drip masuk ikut tgn kiri lak..alahai..rasa mcm nak lari balik je..dah la sebelah tgn pun mcm kena siat..ni nak tebuk sebelah lg lak..

sebelah kanan ditutup balik..darah byk kuar..cucuk belah kiri lak..makkk aaii sakit woo..time tu baby dok tendang2 mcm bg semangat lak kat umi dia.."chaiyok2 chaiyok umi..umi kuat..xpe kejap je.."alhamdulilah tgn belah kiri ni ubat tu drip masuk dgn sempurna..tp sakit kena cucuk tu yg lebih..mmg nampak je jarum besau tu melekat bwh kulit..dkt sejam jugakla baring sambil ubat tu di drip masuk..cuma pening2 je la..sambil2 tu nurse tu dok tunggu n menyembang ngan dia..lps dah siap semua mmg sakit sgt tgn sebelah kiri n kanan, n tpt yg dimasuk drip tu lg sakit n tak leh bukak..kena bwk selama 6 harini la..esok mai pulak just depa masukkan ubat je terus..waaa sgtla sakit n susah utk bergerak..apatah lg tkaleh kena air...

ni tgn sape entah..hehe mcm ni la..tpt drip yg mcm kale pink tu la kena ada di situ selama 6 hari ni..isk2..

lps dah abis semua, rasa sakit sgt kedua2 thn..tp belah kiri lg sakit..so, decide call che abg ja mai amik, dah takleh bwk keta balik..sbb belah kiri tu rasa tak bermaya sungguh apatah lg nak masukkan gear nnt..sib baik azrul pun leh mai amik..hhee mana leh kuar sebenarnya..tp lantakla..takkan nak balik naik bas kot..so, sampai la ni tgn masih sakit..hehe taip buleh la..buat keja lain kirim salam la..esok masuk hari ke 2..kena pegi lagik, sampai selasa depan..tp esok kena mintak abah tlg hantar n tunggu la....weekend pun kena gi..tp takpe azrul ada..isk2...itu je la citer umi aiman..huhu..mama siap kata lg..beranak 2 org cukupla..susah sgt ngandung kali ni..ni tak masuk kencing manis kena buat BSP every 2 weeks lg..mmg muka klinik la..huhu..tp takpe..perkembangan baby alhamdulilah..baby sgt aktif menendang, dan itu sudah cukup utk menghilangkan segala kesakitan umi..

Monday, March 22, 2010

cerita minggu lps

nak cerita pasal cerita seminggu ni..(cerita cuti sekolah la..). abah aiman cuti seminggu maka uminye pun harus gak cuti seminggu..hehe..walaupun dah tak pyh apply cuti mcm dulu2, tp kalau dah cuti sekolah mmg dah sedia maklum, umi pun malas nak dtg opis..huhu..kalau sebelum2 nih, cuti sekolah je, mula plan mcm2 berjalan sana sini. paling tidak pun pi png je..tp dah makin berat ni ( n duit pun makin menipis hasil kewujudan umah baru) makanya tak jalan mana pun..paling jauh pun alor setar je..tu pun dah sakit pinggang sepanjang perjalanan..
pasal perkembangan umah baru..(umah tak berkembang2 pun, dok besaq tu gak, tp duit yg berkembang..)

- org grill dah mai pasang grill, alhamdulilah berpuas hati gak ngan keja dia..ni pun hasil rekomen pokcik, tp grill pintu kayu depan tak siap lg.
-abah n umi dah pi beli cat..(beli n pilih cat same2, tp abah sorang2 ja yg cat, umi jadik tukang tgk je..). tp kami decide nak cat dinding2 tertentu je..dan hasilnya cat yg dibeli tu terlebih..kale apa?..rahsia..
-pintu kayu depan kale coklet tu dah siap di tukar ke pintu kayu kaca kale putih..ni hasil pujukan umi kat abah nak pintu ala2 english style kunun2nyer..
-dh siap cuci umah sabtu lps..cuma nak tinggal nak mop balas balik je..bg berkilat sket..ni pun semua abah aiman ngan tok aiman yg buat..umi?nak jalan pun sakit pinggang, cuma jadik pengawal aiman je la.
-railing n langsir dah siap, tp disebabkan org yg nak mai pasang tu sibuk, so maybe minggu ni akan settle bab2 pasang nih..
-brg2 tambahan utk kelengkapan umah dah beli, ala kabinet sinki, almari2 kecik je..baby cot, n almari baby je..(haha umi lebih excited utk persiapan baby sebenarnye, baju baby pun dah mula beli skit2)
-heater dah di pasang, kiranya elektrikal semua dah settle..haa cuma ekon je belum di pasang..
-brg2 di umah lama dah mula packing skit2.

kesimpulannya dah buleh duduk la umah baru..tp taktau lagik la nak dok bila..huhu..kena angkut brg2 skit2 dulu..

semalam pi check up di INS, dah masuk 27 weeks..alhamdulilah perkembangan baby ok, jantung dia dah buleh di dengar berdegup kuat, berat dah 886g, last 3 weeks berat dia 730g. dr cakap perkembangan tu ok..cuma dr bgtau jgn jalan banyak, kena tido banyak..kandungan dah ke bawah n baby makin berat..mmg nak jalan pun rasa sakit..dan la ni prefer lebih banyak duduk dari berdiri..nak naik tangga pun mmg dh rasa seriau la ni..seriau tang jahitan tu je..huuhu kalu ikut advice dr, tido banyak tak pindah umah la jawabnya..la ni kena dtg check up 2 kali sebulan dah..rabu ni kena ngadap dr di poli arau pulak..malasnye nak pegi..

tak sabar rasanya nak going back to normal, dok umah baru, n bersalin dgn selamat, n mulakan balik lab n research yg dah lama tertangguh..lps pantang nnt kena pulun balik nih..dah lama giler bercuti..tp nak buat mcm mana, umi takmao yg dikejar tak dpt, yg dikendong berciciran..biarla org nak kata apa pun..ada yg siap perli2 lagikk..'hai..lama bercuti..lama tak nampak.." huhu sabo je la..chaiyok2 umi.!!..(mcm perkataan ibu ariq pulak..hehe)..

Monday, March 8, 2010

Cinta Ini ..

Tag yg saja gatai2 nak buat..(huuh boleh ke?)

1. first time jumpa hubby bila n kat mane?
- terjumpak lama dah..since form 4 (1995 kot)..sekolah sama tp tak pernah cakap..jumpa balik after sy grad (penganggur terhormat-2002), n dia pulak tak abis UM lg..terjumpa di stesen bas kangar..tu pun dia byk sembang ngan kwn baik sy..huuhu..

2. Love at first sight?
- not first la..banyak2 sight la kot, sbb dah lama2 kenai baru suka2..


3. Who is he when the first time u met him?
- erm budak sekolah le...lps tu turn to be budak U.

4. How long it takes for him to ask u out for a date?
- ermm lama jugak..jumpa balik thn 2002..tepon2 je..lps sy keja di penang, terputus kejap..masuk keja di U....p, tak contact2 dah..lps tu 2003 , sy terbang ke UK, masa di UK baru rapat balik..(duit abis ribu2 calling2 perlis-sheffield tau)..balik 2004..ermm lps tu baru kuar sekali..



5. First place dating di?
- ermm pi alor setar utk urusan AP kereta after balik UK..kunun2 nya dia temankan la..

6. How he proposed?
- by phone..

7. Special date with your hubby?
- early morning before I left to UK, he gave me cute pillow (bentuk star, kale kuning), kat dpn rumah sy..awal2 pg masa tu (xdan nak mandi), before dia pegi sekolah..huuhu..ni date ke?tp syg nye bantal tu takleh di bawa ke UK..tak muat beg dah..

8.
Changes that he asked you to do?
- ermm..adala..sampai sekarang sy tak buat..ermm sian dia..tak baik kan sy nih.


9.
What is about him that you love so much?
- everything about him..the most important things..caring even he is very2 tired..

10. What is about him that u wish he would change?
- jgn lama sgt memilih sesuatu benda..hehe..saya cerewet ke dia yg cerewet?

11. You will lose your mind n crack your head when he?
- mengutamakan org lain dulu.even his family..huhu..terukkan sy?

12. You will smile tru your eyes for the whole day when he?

- call me with 'that' name..sssyy


13. complete below sentences "My love towards my hubby is as big as...?
- "My love towards my hubby is as big as..if I can give the whole world to u.i 'll give all to u.."

********************************************************************************

dah lama nak dedikasikan lagu ini utk suami tercinta (Azrul Sani Ismail..sblm ni banyak citer psla aiman je)...td baru terjumpa lirik lagu Dato Siti ni..

Betapa Engkau Menyintai
Agungkan Aku Bagai Seorang Puteri
Selalu Kau Puja Diriku Ini
Melayang Aku Tak Memijak Bumi

Namun Terkadang Ku Rasakan
Apakah Sikapmu Tak Berlebihan
Aku Wanita Tak Sempurna
Bukan Sekilaunya Batu Permata

Marilah Bersama Jalani Cinta Kita Apa Adanya
Saling Mengerti Dan Sudi Menerima
Kita Manusia Biasa
Marilah Menjaga Kesucian Cinta Rahmat Yang Kuasa

Saling Berpadu Hati Untuk Berdua
Dalam Dakapan Mesra
Nikmati Suka Berbagi Duka
Seiring Denganmu Aku Bahagia

Genggam Jemari Dan Berjanji
Setia Selamanya Sampai Akhir Nanti

hari jiwang sedunia..


Thursday, March 4, 2010

cerita semalam yg penat..

semalam, 03.03.10 ada appoinment ngan dr di poliklinik arau..kena ngadap dr tu sbb bacaan hb sy sgt rendah..mula2 haritu check ok lg..10.8, then turun 9.8, then 9.6, last sekali 8.0..waa tekejut jugak, yer la sbb tak la rasa letih ke pening ke time tu..akhirnya nurse bg tarikh semalam utk jumpa (or ngadap) dr..

tingat kalau tak silap check up HbA1c bulan lps kot..punyala tak lalu nak makan iron (sbb dah pernah muntah itam sebelum ni lps makan ubat tu), sangabion yg INS bg pun baru sekali je telan, malam sblm check tu ajak hubby pegi cari kerang bakar..akhirnya jmpa la dekat restoran jalan nak ke pdg besar tu..makan punyala banyak malam tu (hehe mmg faveret kerang pun)..balik malam tu apa lg..alergik naik di muka pulak..mcm haritu la..sesak nafas sekejap..abis muka n mata naik bintik2 gatal mcm kena gigit nyamuk..alhamdulilah dlm 2-3 jam lps tu ok..cuma selsema la lambat baik skit..huuh..serik lak nak makan kerang..

semalam pulak..dr suh makan iberet ..tp dia tak bg pun..nak cari di farmasi..huh berzaman la jawabnya baru nak pi cari..la ni berazam nak makan sangabion utk kurangkan anemia ni..tp sampai sekarang pun tak makan2 lg..maybe sbb la ni dok makan ventolin (utk kurangkan cekang perut 3x sehari), sbb tu kot ubat lain payah nak masuk, sbb ventolin ni buatkan sy rasa panas, kering kerongkong n pening2 skit..salindah pun makin liat nak telan..la ni dah start makan salindah B2..tu pun kdg2 terlupa..

ermm lps habis jumpa dr tu, dr bgtau kena amik darah lg, pastu 3 weeks lg mai lg jumpa dia nak review result mcamana, kalau tak ok lg, kena cucuk ubat bg Hb naik..lg baguih la..cucuk tak payah telan ubat yg besau2 tu kan.., lps tu pi amik darah di lengan kat nurse, rasa mula pening2, nurse bgtau esok kena mai hantar kat depa sampel dot2 ..huhu..sbb depa nak siasat pasaipa hb makin rendah,..pulak..ni yg malas ni..nak kena mai balik..huhu..sabo je la.

lps dok sat tu, dah ilang pening terus drive balik..ptg tu lps hubby balik sekolah, kami pi bank, settlekan loan keta (ish mcm2 loan buat la nih..ter beli keta 2nd hand lak), lps tu pi tempah pintu kayu umah baru..sampai balik umah mama pun dah magrib, then tok sy masuk wad malam tu..terus kami pi wad pulak..mata n kaki dah tak larat nak melangkah..tp gagah jugak sbb ingat lama jugak tak berkesempatan balik kg jumpa tok.padahal umah dia tak jauh pun..sian tok, kena amik darah banyak gak..mana la larat badan dia nak tanggung kesakitan mcm tu..umo pun dah 82..lps makan, balik umah dah kol 11 malam..letih giler hrini..aiman pun sgt letih berapa kali dok ngamuk dlm keta..tu je la citer semalam utk hari ni..huuhu..

Sunday, February 28, 2010

HAPPY BIRTHDAY MY LITTLE BOY..!

27 feb lps , genap usia Aiman Husaini 3 tahun..sian aiman, sampai harini umi dan abah tak sempat celebrate birthday aiman secara officially..hehe..mmg on 27th feb tu plan nak buat mcm thn lps, sambut birthday dia di KFC, tp disebabkan ahli2 keluarga terdekat tak de kat perlis ni, so akan di pospone ke suatu tarikh lain nnt..semalam pun kami sekeluarga ke alor setar, ada kenduri kesyukuran kat umah tok ngah aiman..hehe lps tu biasala..merayap di alor star pulak, walaupun badan dah tak larat..sempat pi beli kain utk blind dapur lg n menjamu mata di fella (jamu mata je ye..)..huuhu..eh nak citer psl aiman, tersasar pulak..

kejap sgt masa berlalu..umi harap suatu hari nnt aiman akan baca apa yg umi tulis psl aiman ni..apa harapan abah dan umi semenjak aiman belum lahir lg, apa harapan dan doa umi setiap hari utk anak sulung umi dan abah ni..kehadiran aiman mmg amat dinanti2kan..yer la, lps 7 bulan kawin baru umi disahkan pregnant..pedih telinga dok dgr org keliling tanya, bila nak ada baby..sedih tu mmg sgt sedih, tp pekak kan telinga je la..lama gak kami berusaha ..hehe..lps 4 bulan treatment di INS kot baru lekat..hehe alhamdulilah..masa tu Allah je yg tahu betapa gembiranya abah dan umi masa tu..walaupun morning sickness teruk (sama la mcm pregnant baby sekarang ni..), tp umi sgt happy apatah lg bila dah mula rasa tendangan2 baby dlm perut..semua ibu2 yg pregnant mcm tu kan..

masuk 36 minggu je (kalau x silap 22feb 2007..due 19 mac 2007)..umi rasa mcm kuar air sedikit2 je..saja ajak abah aiman pi check di INS..tup2 kena tahan lak di wad..huhu lama bertapa di wad tu..dekat 5 hari gak la..bukaan dah 5 cm kot, tp tak rasa sakit, siap minta permission dr ngee nak pi alor setar mall, dia suh pi..bg cepat bersalin dia kata..hehe..time tu sempat lg shopping beli baju baby..lps balik malam tu, makan nasik kandar salam pulak..byk gak makan, mcm org tak penah makan..makan dlm kol 9 gitu di dlm wad..dalam kol 12 tghmalam tu rasa sakit perut..sudahhh..makin lama makin kerap, bgtau nurse..depa mai dok urut2..dok sembang..baik betul nurse INS..dah tak tahan tu..kol 1 pg, depa tolak masuk labour room..masa tu mmg sakit dah..dlm kol 2 pg kot, dr bius tu mai cucuk epidural..alhamdulilah sakit makin kurang, sampai dr mai dlm kol 4 pg, dr suh teran pun tak reti teran sbb tak rasa sakit, tp sebenarnya contraction mmg kuat masa tu..dan lps tu..siap buleh muntah nasik kandar dlm labour room lg..huuh..sian nurse kena cuci pulak..ish malu gak..haha..sib baik aiman tak di beri nama Salam..hehe..

akhirnya dkt2 kol 5 pg, lahirlah mujahid pertama umi dan abah..aiman husaini b. azrul sani..nurse tunjuk baby boy berat 2.8 kg..tp masa tu dah mula lali penangan epidural kot..sempat lg tgk aiman putih giler masa tu..bibir dia merah bangat..lps tu terus lali..sedar2 je..depa dah nak tolak masuk wad balik..esok tu umi dan baby dah leh balik..balik dlm 3 hari je kot..tp kena dtg balik sbb aiman teruk jaundice dia..bacaan dkt 15..so 2 hari gakla aiman di INS..time mula2 lpskan aiman dok dlm nurseri INS tu, umi nangis..tak sanggup berpisah dgn aiman..sedih giler masa tu..yer la..baby dah 3 hari tido ngan umi kan..tiba2 aiman kena masuk wad pulak..huuhu..

semakin hari makin banyak aiman belajar..aiman dah mula dpt skill2 baru..walaupun perkembangan aiman agak lambat berbanding budak2 lain, merangkak- 8 bulan..berjalan setahun 4 bulan..tp aiman mula bercakap awal..apa2pun, umi tetap tak kisah..perkembangan baby tak sama kan..pengalaman menjadi umi adalah sejarah paling manis buat umi..aiman akan tetap menjadi anak manja umi dan abah sampai bila2..



aiman meniarap..masa ni kalau x silap belum sampai setahun..tp aiman dah pandai sebut umi, abah, opah, totot (tok), hok yah (tok ayah)

dalam walker..gigi baru tumbuh..gigi tumbuh agak lambat..dalam usia dekat2 setahun..


27 feb 2008- aiman bersama hadiah hari jadi pertama..tok li bg moto vroom2 kat aiman..sampai sekarang vroom2 ni tak rosak langsung..


27 feb 2009- besdei ke 2 aiman, di kfc kangar..sambut ngan famili terdekat je..

27 feb 2010-genap 3 tahun..nnt umi masukkan gambar aiman celebrate birthday..hehe kalau umi beli kek la..hehe..


Wednesday, February 24, 2010

rumah baru aiman..

ni gambar2 seminggu lepas..di rumah baru aiman. setakat ni yg dah di buat utk masuk umah baru: duit lawyer dah settle, duit di pemaju dah settle, tempah grill (dalam awal bln 3 siap..), wiring org tu dah mula buat, lampu2 n kipas2 baru nak pegi beli..), railing dah mai ukur..kain langsir dah beli n hantar ke tailor, cuma kain utk blind dapur je tak beli lg..ermm apa lg ek..alatan elektrik yg perlu dah beli..ermm tgh survey rumput karpet..cat tak beli lg..baru pi survey utk tukar pintu kayu depan..waaaa duit kuar mcm ayaq..isk2..


abah n wire man dok bincang tak abis2 lg..pandangan dari ruang tamu mengadap ke pintu pagar..ermm pintu kayu depan tu pun nak tukar..


aiman di ruang tamu..syok dpt jadik model umi..


abah jadik org paling bz..kat ruang tamu kecik..ruang kecik tu umi plan nak buat area english style..huhu menjadik ke idak tak tau la..


aiman di ruang makan..tp maybe jadik ruang lepak tgk tv kot..pintu kat belakang tu pintu bilik 3.


aiman di dapur..tak de kitchen kabinet lg..maybe 2-3 thn lg baru pasang..huhu..


master bedroom n bilik air..besar jugak..


aiman di bilik no 2 (bakal jadi bilik aiman la tu..) tengokla tingkap2 kat umah ni..segedabak punya tingkap..grill kena banyak..kain langsir pun banyak..huhu..


laluan ke depan..pandangan dari dapur mengadap ke ruang makan n ruang tamu..sebelah kanan tu pintu master bedroom.

gambar terbaru..umi amik dari atas...haha tak nampakla tembam sgt..

haaa ni nampak umi tembam..the 3 plus 1 of us..