Tuesday, October 27, 2009

alergik ubat

semalam rasanya kemuncak teruk sejarah saya dan ubat-ubatan..mmg dr sekolah2 dulu pantang silap makan ubat muka sy akan jd bengkak n naik biji2 besar sekeliling mata n gatal..! masa tu kan zaman kecik2 so tak penah amik peduli apa nama ubat tu..tp yg sy dpt detect, sy alergik dgn prostan, yg kapsul kale ijau kuning tu (tp packing la ni mcm2 kale kan..)..even masa lps bersalin kat aiman pun, dr bg prostan, sy terus makan, tp esok tu naik le biji2 kat mata..sib baik kecik je..dan akan hilang keesokan harinye..

kes semalam pulak..setelah di sahkan pregnant 5 minggu (skemanya ayat..huhu), dr ngee di INS bg la ubat2 selalu..acid folic, duphaston, vitamin kale merah tu dan ubat potong 4 kale kuning..silap sy tak tanya apa nama ubat kale kuning tu.tp nurse kata ubat utk bg lebih oksigen kat baby..isk3..blk ptg semalam makan le yg potong 4 tu, tak campur dgn yg lain2 tu..naluri kata jgn campur sekali ngan ubat lain..makan dlm kol 5.45 kot..then sejam lps tu, sbb nak pujuk aiman minum susu baru sustagen junior tu, sy pun buatla susu mamil mama (baru beli je..)..dgn harapan aiman nak la minum susu dia sbb sy minum susu jugak..huhuh last2 sy gak yg kena perabis mamil mama, n aiman buat dek je ngan sustagen dia..

dlm dekat2 kol 7mlm tu..sy dh rasa lain mcm dah, sambil tgk tv ngan aiman sementara tunggu abah aiman blk chess, rasa mcm nak penat je..nak bernyawa pun tak lps..muka dah merah n gatal2 kat mata..n sy sure lps tu naik sekejap je biji2 kat mata, smpai mata jd bengkak..waaa..alergik lg...tp kali ni disertai dgn sesak nafas (mana pernah kena serentak before this)..

time tu abah aiman pun balik..then paksa dia call nurse dr ngee, tanya pendapat nak buat apa..last2 dia bgtau pi klinik tan n lee, sbb dekat skit, nak p sampai alor setar jauh pulak..dah emergency..muka dah mula bengkak n rasa penat dlm dada..bernafas pun ikut mulut..
siap2 terus pi klinik tan ..sib baik tunggu jap je, terus masuk,lps hubby citer semua sejarah..bla2 bla2 bla2 kat dr tu..dia kata kena cucuk ni utk kurangkan bengkak..cucuk 2 jarum, steroid n piriton (hehe kali ni kena remember ubat apa yg masuk bdn..risau jugak kalau apa2 hal jd kat baby..kami saman dr ..isk3)..selamat ke streroid tu..bukan dadah ke..tp dr kata selamat..even kalau baby lahir tak cukup bln depa akan cucuk stroid bg matang paru2..lps cucuk 2 jarum, dr suh tunggu di luar setengah jam..nak tgk apa perkembangan..huhu dok la kami kat luar tu, dgn muka bengkak..org dok tgk tp buat bodo je..sbb rasa dah terawang2 maybe penangan steroid n piriton kot..bla2..akhirnya dr lepaskan kami blk..

blk tu rs mcm nak tido..tp tak nyenyak pun..kejap2 jaga sbb panggilan bilik air..sejam sekali mesti pi bilik air sampai la jam 4 pg..maybe ubat tu cuci bladder..n bangun pg ni alhamdulilah, muka dah surut, cuma kalau perhati betul2 mmg ada kesan skit kat mata..pg ni rs kepala berat ja..lab dah wassalam kot..huhuh..

la ni kena amik pusing setiap ubat apa yg masuk dlm perut..tambah2 ada baby pulak dlm perut..takleh nak amik sesuka hati je..nnt umi akan update perkembangan baby pulak ye..pregnant ke tiga kali ni, umi berdoa akan selamat sampai bersalin nnt, takut perkara sama berulang mcm baby no 2 dulu..nauzubillah..n from now umi must take extra precaution..!

3 comments:

  1. k'shima...
    tahniahhh hehehe

    ibu imran aka aziya

    ReplyDelete
  2. shima..

    tahniah
    take care...

    -maya-

    ReplyDelete